17. maaliskuuta 2013

Meksikolainen nyhtöpossu ja maissitortillat


Söimme eilen Torikortteleiden ulkoruokariehassa kaksi mukavan vastakkaista pulled pork -hot dogia; Pure Bistron hallitun kimchi-hodarin ja 100 Dogs & Bourbonin reilun korianteri-sinappi-hodarin. Samalla vaihdoimme lennosta meksikolaisen sunnuntaimenun suunnitelmaamme suklaisesta naudanlihapadasta nyhtöpossu-tortilloihin. Kotimatkalla koukkasimme Reinin Lihan kautta, ja illalla marinoimme ja laitoimme paistopussissa uuniin hautumaan yön yli pari kunnon siivua porsaanlapaa.

Viime viikonlopun kauppareissulla tehdyt heräteostokset,  Cool Chile Co:n chipotle- ja epazote-purnukat, pääsivät siis nopeasti käyttöön. Niiden pohjalle rakennettuun mausteseokseen haimme inspiraatiota mm. täältä.

Alkupalaksi askartelimme myös rapsakoita ja tulisia jalapeno popperseja.

Nyhtöpossu (pulled pork)

3 tl chipotlea
2 tl epazotea
2 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 tl merisuolaa
1 tl ruokosokeria
1/2 tl tulista chilijauhetta
1/2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl tulista paprikajauhetta
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl kanelia

Lisäksi kypsentämisen jälkeen
3 tl chipotlea
2 tl cajunmaustetta
2 tl smoky peri-peri (Nomu)
2 tl epazotea

1300 g porsaan lapaa
5 valkosipulinkynttä
1 sipuli
2 laakerinlehteä
3/4 dl vettä

Mittaa mausteet mortteliin ja jauha seos tasaiseksi. Hiero jauhe porsaanlapojen pintaan ja anna maustua vähintään parisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 110 asteeseen. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita porsaanlavat, sipulit ja laakerinlehdet paistopussiin ja kaada joukkoon vesi. Sulje paistopussi, laita se uunipellille ja hauduta yön yli vähintään 10 tuntia. Jäähdytä paistopussia parin tunnin verran ja siirrä se jääkaappiin niin, että rasva jähmettyy. Kuori sitten rasvat, kerää talteen sipulit ja paistoneste ja erottele liha luista ja läskistä. Riivi pehmeä liha ja sipulit haarukalla ja laita paistinpannulle. Kaada joukkoon paistoneste ja anna sen paistaessa haihtua pois. Mittaa samalla loput mausteet mortteliin, jauha seos tasaiseksi ja lisää mausteet pannulle. Anna hautua kannen alla odottamassa tarjoilua.

Maissitortillat
250 g masa harina -jauhoja
3,3 dl vettä
1/2 tl suolaa

Mittaa jauhot a suola kulhoon ja kaada joukkoon kiehuva vesi. Sekoita muruiksi ja jäähdytä hieman. Kun taikina on jäähtynyt, vaivaa sitä noin 10 minuuttia, jotta saat hieman sitkoa taikinaan. Tee taikinasta pallo ja kääri tuorekelmuun lepäämään noin puoleksi tunniksi.

Jaa taikina kahtia ja muotoile taikinasta kaksi tankoa ja leikkaa molemmat kuuteen osaan. Pidä käsittelemättömät palat ja jo kaulitut letut koko ajan kelmun sisällä, jottei taikina kuivu missään vaiheessa. Ota yksi pala kerrallaan kelmusta ja asettele kahden kelmupalan väliin. Paina pala litteäksi paistinpannun avulla ja kauli lopuksi kaulimella kelmujen välissä ohuiksi.

Laita valurautapannu kuumenemaan kuivana ja paista tortillat yksitellen kuumalla pannulla niin, että paistat ensin yhdeltä puolelta 15 sekuntia, sitten käännät ympäri ja paistat toista puolta 30 sekuntia. Käännä tortilla lopuksi ympäri vielä kerran ja paista noin 15 sekuntia, jolloin tortilla "turpoaa" hetkeksi. Nosta valmis tortilla tarjolle.

Tarjoiluun
Kevätsipulia
Tomaattia
Avokadoa
Limeviipaleita
Tuoretta korianteria



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti