10. maaliskuuta 2013

Poronfileitä, karpalokastiketta ja uunijuureksia

Lauantai ja jotain ruokaa pitäisi illalle keksiä, pää tyhjä. Hetken arvottuamme mieleemme juolahti pitkästä aikaa, että pakastimessahan on vielä poroa jälellä vaikka kuinka paljon. Tästä käy kiittäminen tuttavaani, jonka avulla saimme pakastimeen puolikkaan poronvasan tuossa viime vuoden puolella. Siitä se ajatus sitten  lähti.

Ei muuta kuin pakastinta tutkimaan. Sieltähän löytyi mm. pariakin eri paistia ja kylkeä. Päädyimme silti ulko- ja sisäfileeseen. Ei huonompi valinta.

Lisukkeet piti vielä kehittää ja päädyimme punaviini-karpalokastikkeeseen sekä uunijuureksiin, jotka muodostivat kieltämättä täydellisen makuyhdistelmän poronfileiden kanssa. Kastikkeessa käytetty punaviini oli myös erittäin hyvää lasista nautittuna, ainakin tämän annoksen kanssa.

Poronfileet
2 kpl poronvasan ulkofileetä
1 kpl poronvasan sisäfile
suolaa
pippuria
voita
savustettuja merisuolahiutaleita (esim. Maldon)

Ota porot huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa. Kun poronfileet ovat huoneenlämpöisiä, hiero pintaan suola ja pippuri. Lauta uuni lämpenemään 150 asteeseen. Paista kokonaiset fileet seuraavasti; valurautapannuun reilu nokare voita ja kuumenna erittäin kuumaksi, varo kuitenkin ettei voi pala. Paista fileiden pinnat nopeasti kiinni ja laita uuniin 150 asteeseen. Kypsennä fileet uunissa niin, että sisälämpötila ulkofileellä on 57 astetta ja sisäfileellä 55 astetta. Kääri tämän jälkeen fileet folioon lepäämään vähintään 10 minuutiksi. Leikkaa fileet reiluiksi paloiksi, asettele lautaselle leikkauspinta ylöspäin ja ripottele päälle savustettuja merisuolahiutaleita.

Kastike
1,5 dl karpaloita
2 dl punaviiniä (esim. Nieto Senetiner Reserva Malbec)
1 Roscoff-sipuli
1 savustetun valkosipulin kynsi
3 rkl fariinisokeria
1 tl riistafondia
mustapippuria
merisuolaa

Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi ja kuullota pannulla. Siirrä kuullotetut sipulit kattilaan, lisää punaviini, karpalot, fariinisokeri ja fondi. Keitä kasaan niin, että puolet nesteestä on jäljellä. Lisää mustapippuri ja merisuola. Soseuta kastike sauvasekoittimella ja tarjoile.

Uunijuurekset
1 valkoinen bataatti
1 kyssäkaali
1/2 pieni lanttu
1 iso peruna
1 porkkana
2 pientä punajuurta
1,5 rkl hunajaa
merisuolaa
mustapippuria
oliiviöljyä (Hojiblanca)
lehtipersiljaa

Kuori ja pilko juurekset kuutioiksi ja laita ne laakeaan uunivuokaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja hunajaa sekä rouskuta myllystä merisuolaa ja mustapippuria ja sekoita. Paista aluksi 175 asteessa puoli tuntia niin, että juurekset pehmenevät. Kääntele tässä välissä juureksia, lisää lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä noin 20 minuuttia. Tarjoile revityn lehtipersiljan kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti