15. maaliskuuta 2013

Punajuurikeitto


Asuin toissavuoden Lontoossa, ja yksi suosikkiruokamarkkinapaikoistani oli lähikadun lauantaiaamuisen Parliament Hill Farmers' Marketin lisäksi Thamesin rannalla sijaitseva valtava ruokatori Borough Market. Siellä kierrellessä vierähti helposti tunti jos toinenkin, ja holtittoman katukeittiömässäilyn (ne burgerit!) lisäksi mukaan tarttui aina myös toinen toistaan ihanampia herkkuja ja raaka-aineita kotiin vietäviksi. Ylläolevan kuvan tausta on torin syksyisissä väreissä hehkuvalta kasvisosastolta.

Lontoossa kokkasin kotona aina kasvisruokaa, ja arkilounaat rakentuivat usein joko punajuurikeiton, tomaattikeiton ja vesikrassikeiton ympärille. Tämän kevyen punajuurikeiton resepti on peräisin hyvältä ystävältäni. Keiton kaveriksi hain jommasta kummasta suosikkijuutalaisleipomostani (Hendon Bagel Bakery ja Carmelli Bagel Bakery) paahdetulla sipulilla, seesamin- tai unikonsiemenillä päällystettyjä, sisältä mahtavan sitkoisia ja tuhteja bageleita.

Punajuurikeitto
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
10 valkosipulinkynttä
4-6 isoa punajuurta
8 isoa tomaattia
1 l kasvislientä
2 tl jeeraa
1 tl kanelia
maustamatonta jogurttia

Kuori ja raasta punajuuret sekä silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Paista niitä pannulla hetki kauniin ruskeaksi, vähennä lämpöä ja paistele vielä kymmenisen minuuttia. Siirrä seos kattilaan, puolita tomaatit ja lisää ne joukkoon kasvisliemen ja mausteiden kera. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Soseuta keitto lopuksi sauvasekoittimella. Lusikoi annosten päälle nokare paksua maustamatonta jogurttia juuri ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti