7. huhtikuuta 2013

Juureslastut ja dippilajitelma


Mietimme perjantaina Suomihenkistä alkuruokaa porokeitolle ja mieleemme juolahti taannoin Chez Dominiquessa keittiön tervehdyksenä tarjoillut ohuenohuet juuressipsit ja gourmetdipit. Ideoimme muutamia omia dippejä, joista allaolevat pääsivät lopulta toteutukseen asti, ja päätimme tehdä niiden kylkeen kunnon rustiikkisia lastuja niistä juureksista, mitä Ruoholahden Citymarketista sitten saattuisikaan löytymään.

Lopputuloksena voi ihan ensimmäisenä todeta, että kitkerästä juuripersiljasta ei missään tapauksessa kannata tehdä lastuja! Lanttu ja punajuuri olivat ihan jees, mutta valkoretikka ja palsternakka maistuivat huomattavasti herkullisemmalle. Ykkössijan vei kuitenkin, yllätys yllätys, vanha kunnon perunalastu. Kaikki kolme dippiä onnistuivat hyvin. Jaetun ykkössijan veivät äänestyksessä punasipulidippi ja savuomenadippi.

Juurekset
peruna
palsternakka
valkoretikka
lanttu
juuripersilja
punajuuri
merisuolaa

Pese ja kuori juurekset, perunoita ei tarvitse kuoria. Siivuta juureksista niin ohuita siivuja kuin pystyt. Laita kunkin juureksen siivut omiin astioihinsa likoamaan pariksi tunniksi tärkkelyksen poistamiseksi. Vaihda vettä pariin kertaan välillä. Kaada vesi pois ja kuivata lastut huolellisesti talouspaperien välissä. Paista lastuja rasvakeittimessä 190 asteessa, kunnes ne saavat hieman väriä. Kuivaa lastut talouspaperin päällä ja rouhi päälle merisuolaa. Tarjoile viilentyneet lastut dippien kera.

Punasipulidippi
1 rkl punajuurta
0,5 punasipuli
1 tl oliiviöljyä
2,5 rkl turkkilaista jogurttia
hyppysellinen jauhettua musta- ja valkopippuria

Silppua sipuli pieneksi ja kuullota pannulla oliiviöljyssä. Lisää sipulisilppu jogurtin kanssa tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Siirrä massa juomalasin ympärille viriteltyyn kahvinsuodatuspussiin, kelmuta lasi ja siirrä jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi. Mausta massa valuttamisen jälkeen morttelissa hienoksi jauhetuilla pippureilla.

Savuomenadippi
0,5 hapanta omenaa (Granny Smith)
2 rkl vettä
2,5 rkl turkkilaista jogurttia
0,5 tl kokojyvä-dijonsinappia
10 tippaa nestemäistä savuaromia (esim. Poppamies Jalosavu)

Kuori ja pilko omenanpuolikas kuutioiksi. Lisää kuutiot ja vesi kattilaan ja hauduta medolla lämmöllä omenat pehmeiksi. Jäähdytä pehmenneet kuutiot, lisää ne jogurtin kanssa tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Siirrä massa juomalasin ympärille viriteltyyn kahvinsuodatuspussiin, kelmuta lasi ja siirrä jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi. Mausta massa valuttamisen jälkeen savuaromilla ja sinapilla.

Ruohosipulidippi
1 nippu ruohosipulia
2,5 rkl turkkilaista jogurttia
hyppysellinen jauhettua musta- ja valkopippuria

Lisää ruohosipulinippu muutamaan osaan pilkottuna yhdessä jogurtin kanssa tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Siirrä massa juomalasin ympärille viriteltyyn kahvinsuodatuspussiin, kelmuta lasi ja siirrä jääkaappiin valumaan muutamaksi tunniksi. Mausta massa valuttamisen jälkeen morttelissa hienoksi jauhetuilla pippureilla.

Vasemmalta alhaalta peruna, valkoretikka ja punajuuri. Oikealta alhaalta palsternakka, lanttu ja juuripersilja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti