13. huhtikuuta 2013

Katajaista villisikaa ja pekonimuusia

Joitain aikoja sitten törmäsimme Lidlissä villisian reisipaistiin ja se tarttuikin matkaan. Pakastimessa pari viikkoa olleena ja jo melkein unohdettuna, vihdoin ajattelimme valmistaa siitä jotain. Eipä ole tullut tuollaista reisipaistia kokeiltuakaan, joten ei muuta kuin soveltamaan.

Villisian uunipaisti ja punaviinikermakastike
600 g villisian luuton reisipaisti
10-15 kpl katajanmarjoja
1 rkl mustapippuria
1 rkl vuorisuolaa
5 laakerinlehteä
1,5 dl punaviiniä (esim. Nederburg Shiraz 2011)
2 sipulia
2 porkkanaa
1 rkl riistafondia
1,5 dl kermaa

Sulata villisian paistia hitaasti vuorokauden verran, mikäli paisti on pakaste, niin kuin meillä sattui olemaan. Laita mortteliin noin 15 katajanmarjaa, vajaa ruokalusikallinen kokonaisia mustapippureita ja kunnon ripaus karkeaa vuorisuolaa. Murskaa mausteet morttelissa ja hiero paistin pintaan joka puolelle. Lado paistin pintaan myös muutamia laakerinlehtiä ja laita paisti maustumaan jääkaappiin pariksi tunniksi.

Ota paisti huoneenlämpöön vähintään tuntia ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Kun paisti on noin huoneenlämpöinen, ruskista mielellään valurautapannussa pinnat kiinni joka puolelta huolellisesti. Nosta paisti pois pannulta ja siirrä uuninkestävään pataan odottamaan hetkeksi.

Pilko sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi ja kuullota pannulla villisian paistorasvassa. Lisää joukkoon noin 1,5 dl punaviiniä ja 1,5 dl riistafondia ja kiehauta. Lisää neste sipuleineen ja porkkanoineen pataan villisian joukkoon.

Laita paisti uuniin ja paista kannen alla noin 70 minuuttia. Ota paisti uunista ja siivilöi nesteet kastikkeeksi kattilaan. Ota talteen sipulit ja porkkanat lisukkeeksi. Keitä kastiketta kattilassa noin 10 minuuttia ja lisää joukkoon kerma. Kiehauta ja suurusta esim. maizenalla. Valmis.

Leikkaa villisian paisti siivuiksi ja tarjoile kastikkeen sekä pekonimuusin kera.

Pekonimuusi
7 isoa perunaa
170 g pekonia
1 ruukku persiljaa
1 tl suolaa
0,5 dl kermaa
0,5 dl maitoa

Keitä perunat suolavedessä kypsiksi, kuori ja vatkaa muusiksi maidon ja kerman kera. Pilko pekonit pieniksi siivuiksi tai kuutioiksi, paista rapeiksi ja lisää muusin joukkoon. Tarkista suola. Lisää lopuksi muusin sekaan silputtu persilja ja tarjoile villisian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti