15. huhtikuuta 2013

Olutleipä

Näimme joitain aikoja sitten televisiossa, kun Jyrki Sukula teki pallogrillissä pizzakiven päällä olutleipää ja pitihän se itsekin kokeilla moista. Resepti tehtiin sillä perusteella, mitä kaapista löytyi. Leivästä tuli ensiyrittämällä aikalailla nappisuoritus. Pizzakiven käyttö on suositeltavaa, sillä sen avulla leivän pohjastakin tulee rapea ja leipä paistuu tasaisemmin.

Olutleipä
0,5 dl tummaa ruisolutta (esim. Teerenpelin Rentoreino)
50 g tuorehiivaa
3,5 dl riihiruisjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl perunahiutaleita
1 dl vehnäleseitä
1 rkl vaaleaa siirappia
1 rkl Himalajan vuorisuolaa
0,5 dl oliiviöljyä
3,5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteeseen. Vaivaa taikinaan hyvä sitko ja lisää loppuvaiheessa sekaan öljy. Anna kohota liinan alla noin 45 minuuttia. Muotoile leiväksi ja anna kohota liinan alla vielä vähintään tunti.

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen pizzakiven kanssa. Aseta leipä kuumalle pizzakivelle ja paista noin 45 minuuttia tai kunnes leipä tuntuu kypsältä ja on saanut kauniin värin ja rapean kuoren. Nosta leipä uunista ja jäähdyttele liinan alla hetki ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti