16. huhtikuuta 2013

Tyrnikukko

Eräänä päivänä mieleen juolahti kuin salama kirkkaalta taivaalta, että kukaan ei varmasti koskaan ole tehnyt tyrnikukkoa. Sellaista oli saatava heti. Ajatus oli houkutteleva, jopa pelottava. East meets west, siitähän ei voi mitään hyvää seurata.

Pikaisen googlauksen jälkeen, internet ammotti tyhjyyttään tyrnikukon osalta, mutta kyllähän tällaisen virityksen varmasti joku on joskus tehnyt. Ehkä. Pohjan ohje taidettiin soveltaa täältä. Kun kukko oli vihdoin valmis, maistoimme sitä pelonsekaisin tuntein, mutta tämä kukkohan oli aivan järjettömän hyvää! Tätä on pakko tehdä useamminkin.

Kukkotaikina
125 g voita
0,5 dl sokeria
2 dl ruisjauhoja
0,5 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte
5 dl kokonaisia tyrnejä
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja

Tee ensin kukkotaikina. Sekoita pehmeä rasva ja sokeri ensin vaahdoksi. Lisää tämän jälkeen kuivat aineet sekaan ja leivo taikinaksi. Tee taikinasta pallo ja kääri se muovikelmun sisään. Siirrä jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi.

Ota taikinasta 2/3 ja siirrä loput jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina muovikelmujen välissä vuoan reunat ja pohjan peittäväksi taikinalevyksi. Nosta taikinalevy uunivuokaan ja painele tasaisesti pohjaan ja reunoille.

Sekoita tyrnien joukkoon 1 dl sokeria ja perunajauhot, kaada seos vuokaan. Kauli lopputaikinasta kukolle kansi ja painele se varovasti kiinni taikinareunoihin.
Paista tyrnikukkoa 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, jonka jälkeen pudota lämpö 180 asteeseen. Paista vielä toiset 25 minuuttia tai kunnes kukko on kypsä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä. Yhdistelmä makeaa ja kirpakkaa.:)

    VastaaPoista
  2. Totta, yhdistelmä toimi kyllä erittäin hyvin! Samalla tuli innostuttua tyrneistä niin, että väsäilimme heti seuraavana päivänä tyrnikakun :) http://keittotaiteilua.blogspot.fi/2013/04/tyrnikakku.html

    VastaaPoista