19. kesäkuuta 2013

Suklaafondant


Suklaafondant on jälkiruoka, jonka ohi harvoin pääsee ravintolassa jälkiruokamenua tutkaillessaan. Itse tätä herkkua ei kuitenkaan ole koskaan tullut tehtyä (jos fondanteiksi ei lasketa vuosien varrella raa'aksi jääneitä suklaakakkuviritelmiä...), mutta nyt päätimme korjata tilanteen. Ohjeeseen apuja löytyi täältä.

Resepteissä neuvotaan pitämään fondanteja yön yli jääkaapissa, mutta mehän emme tietysti lukeneet ohjeita ennenkuin paria tuntia ennen syömistä. Päätimme siis testailla, miten jääkaappiaika vaikuttaa koostumukseen, ja paistoimme osan fondanteista heti osan jäädessä odottamaan paistamista seuraavaan päivään. Testitulos: ei mitenkään. Mutta maanantai-iltaa piristää kummasti, kun jääkaapista löytyy paistovalmis jälkiruoka!

Suklaafondant
125 g tummaa suklaata
125 g voita
3 kpl kananmunaa
2 kpl kananmunan keltuaista
3/4 dl sokeria
3 1/2 rkl erikoisvehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
(amerikanmuffini)vuokia

Tarjoiluun
vadelmakastiketta
marenkeja

Paloittele suklaa ja voi kattilaan ja annan niiden sulaa miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Siirrä sulanut seos liedeltä ja anna jäähtyä hieman.

Vatkaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. Nostele vispilällä joukkoon suklaa-voiseos. Siivilöi joukkoon myös jauhot ja vaniljasokeri varovasti taikinaa nostellen.

Voitele vuoat huolellisesti voilla ja kaada taikinaa 3/4 asti kuhunkin vuokaan. Peitä vuoat kelmulla ja siirrä jääkaappiin vähintään tunniksi, mieluiten seuraavaan päivään asti.

Paista fondanteja juuri ennen tarjoilua 200-asteisessa uunissa n. 12 minuuttia. Kokeile 10 minuutin jälkeen yhden testifondantin kanssa kypsyys ja paista tarvittaessa pari minuuttia kerrallaan lisää, kunnes fondant on ulkoreunoilta kypsä ja sisältä vielä valuva. Kumoa hieman jäähtyneet fondantit annoslautasille ja koristele esim. vadelmakastikkeella ja marenkimurulla.

Vadelmakastike
200 g (pakaste)vadelmia
2 rkl sokeria
2 rkl vettä

Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta samalla sekoittaen. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti