23. joulukuuta 2013

Imelletty perunalaatikko

Tämänkin joululaatikon reseptin pohjana on omien hävinneiden laatikko-ohjeiden korvaaja Martan joulukirja. Korvasimme kuitenkin maidon kermalla ja laitoimme sitä huomattavasti originaalireseptiä pienemmän määrän. Imellytimme perunamassaa ohjetta pidempään ja pidensimme laatikoiden paistoaikaakin niin, että ne olivat uunissa lopulta 3h 15 min. Paistoaikaa saisi lyhyemmäksi, jos uunin laittaisi aluksi kovemmalle lämmölle.

Laatikot voi valmistaa myös etukäteen (note to self...) ja pakastaa joulunaikaa varten.

Imelletty perunalaatikko (3 korkeareunaista 1,5 l vuokaa)
3 kg laatikkoruokiin sopivaa, soseutuvaa perunalajiketta
perunoiden keitinvesi
1 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa
1,5 rkl merisuolaa
3 rkl voita

Kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Ota keitinvesi talteen. Survo perunat muussiksi ohentaen sosetta samalla n. 3 desilitralla keitinvettä. Anna paksuhkon soseen jäähtyä hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Lisää massaan puolet vehnäjauhoista ja sekoita.Peitä kattila kannella ja pane se noin 60-asteiseen uuniin imeltymään.  Massan tulee olla 55-75-asteista imeltyäkseen, paistimittarilla tätä on helppo seurata.

Sekoita joukkoon reilun tunnin kuluttua loput vehnäjauhoista. Imellytä seosta kuutisen tuntia. Tarkasta maistamalla, että massa on saavuttanut halutun makeuden ja aromin.

Sekoita imeltyneen massan joukkoon kermaa niin paljon, että seos on löysän puuromaista. Mausta suoalla. (Jos makeutta on kuitenkin liian vähän, tilanteen voi korjata lisäämällä joukkoon tilkan siirappia.) Kaada seos voideltuihin uunivuokiin niin, että vuoat täyttyvät vain juuri puolivälin yli, sillä laatikko kuohuu kypsyessään. Lisää laatikoiden pinnalle vielä voinokareet. Paista laatikoita 150-asteisessa uunissa reilu 3 tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti