21. joulukuuta 2013

Karjalanpiirakat

Itsenäisyyspäivän ruokailumme meni tänä vuonna varsin perinteisellä itäsuomalaisella linjalla. Karjalanpiirakat ja muut herkut maistuivat kyllä yhtä lailla hyvin turkulaisellekin!

Riisitäyte
1 dl vettä
1 dl puuroriisiä
0,5 l täysmaitoa
0,5 tl merisuolaa
1 kananmuna

Kiehauta vesi ja lisää joukkoon riisit. Odota, kunnes vesi on imeytynyt ja kaada joukkoon maito. Anna hautua miedolla lämmöllä välillä sekoitellen 90 minuutin ajan. Lisää lopuksi suola. Jäähdytä ja sekoita joukkoon kananmuna.

Kuoritaikina
1½ dl vettä
1 rkl voita
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Sulata rasva ja sekoita taikinan joukkoon. Kaulitse taikina vajaan puolen sentin paksuiseksi ja irrottele siitä lasilla pyöreitä kakkusia. Säilytä kakkuset liinan alla, etteivät ne kuivu. Kaulitse kakkusista ohuita, pitkulaisia, mutta kyllin leveitä piirakkapohjia. Säilytä myös niitä liinan alla.

Asettele kunkin pohjan keskelle nokare riisitäytettä. Käännä kapeamman reunan keskiosat keskelle täytteen päälle ja rypytä piirakat keskeltä aoittaen kumpaankin päätyyn asti. Paista piirakoita 275 asteessa 15 minuutin ajan.

Voiteluun
2 rkl voita
1 rkl vettä

Sulata voi ja sekoita joukkoon lämmin vesi. Ota piirakat uunista ja voitele reilusti voi-vesi-seoksella. Peitä liinalla, anna tekeytyä hetki ja tarjoile.

2 kommenttia:

  1. Oih, tästä ohjeesta tulvahti muistoja! Lapsuudenkodissa Savosa tilattiin aina juhliin satsi piirakoita luottopiirakantekijältä. Nykyään paras tekijä on anoppi Pohjanmaalta :) Tämä ohje näyttää hyvältä! Montako piirakkaa tulee tällä ohjeella, about?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, kun ei muistettu laskea! Yhdelle uunipellilliselle ne menivät (ja melkeinpä kerralla tulivat syödyksi :) ), eli ei kovin montaa. Mitähän sitä veikkaisi - joku 15?

      Poista