25. joulukuuta 2013

Stollen

O halusi joulun kahvipöytään myös saksalaisperäistä stollenia, ja kun emme aiemmin ole moista tehneet, päätimme luottaa täältä löytyneeseen Saara Törmän reseptiin (Saaran porkkanakakku on maailman parasta!). Kesken kokkailun meinasi usko loppua kummallisenoloisen taikinan kanssa, mutta lopputulos oli vallan mainio - tätä kannattaa siis uskaltautua kokeilemaan!

Weihnachtsstollen
1 dl korintteja
65 g appelsiininkuoripaloja
65 g sukaatteja
0,25 dl vaaleaa rommia
25 g hiivaa
1,25 dl kevytmaitoa
3 dl + 2,25 dl erikoisvehnäjauhoja
100 g voita
0,5 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta
0,5 tl sitruunankuoriraastetta
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl kanelia
1/8 tl suolaa
75 g mantelimassaa

Voiteluun:
1 rkl voita

Pinnalle:
1/2 dl tomusokeria

Mittaa korintit, appelsiininkuoripalat ja sukaatit kulhoon ja kaada päälle rommi. Anna maustua.

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vaivaa joukkoon 3 dl vehnäjauhoja. Kohota taikinaa liinan alla lämpimässä puoli tuntia.

Vaivaa kohonneeseen taikinaan pehmeä voi. Rouhi mantelit morttelissa ja raasta sitruunasta kuorta. Lisää korinttiseos, sokeri, mantelirouhe, sitruunankuori ja mausteet taikinaan. Vaivaa joukkoon loput vehnäjauhot ja alusta tasaiseksi jäykähköksi taikinaksi.

Kauli taikina ohueksi soikeaksi levyksi. Levitä mantelimassa paloina levylle ja taita levy kolmeen osaan niin, että nostat kolmanneksen molemmista reunoista keskustan päälle. Nosta pitko pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin, peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia.

Voitele pitko voisulalla ja jatka voitelua myös paiston aikana aina kymmenen minuutin välein. Paista pitkoa 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea.

Ripottele jäähtyneen pitkon pintaan reilusti tomusokeria ja kääri folioon. Hunnuta pitko vielä uudelleen tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti