12. joulukuuta 2013

Vaahterasiirappinen omenaporsasrulla kermaperunoilla


Vastustamattoman kuuloinen possurullan resepti löytyi joulukuun 2013 Yhteishyvä-lehdestä. Seurasimme ohjetta melko lailla uskollisesti, mainioin lopputuloksin. Erityisesti vaahterasiirappinen appelsiinikastike sai täydet pisteet. Possussa ja kastikkeessa on niin paljon makua, että lisukkeeksi riittää annos pehmoisia kermaperunoita.

Kermaperunat
4 isoa jauhoista perunaa (esim. Van Gogh)
4 dl ruokakermaa
merisuolaa

Pese perunat huolella ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Lado vuokaan, rouhi joukkoon merisuolaa ja kaada päälle kerma. Paista 175-asteisessa uunissa 90 minuutin ajan. Nosta vuoka uunista ja peitä se foliolla.

Porsasrulla
1,2 kg porsaan ulkofileetä
3 rkl konjakkisinappia
merisuolaa
mustapippuria
puuvillalankaa
2 dl vettä

Omena-pekonitäyte
1 hapan omena
4 pekonisiivua
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl korppujauhoa
3 tl tuoretta timjamisilppua
1 appelsiini
3 rkl vaahterasiirappia
merisuolaa
mustapippuria

Ota liha huoneenlämpöön. Valmista sitten täyte. Pilko sipuli ja valkosipuli, kuutioi pekoni ja paista seosta, kunnes sipulit ruskistuvat ja pekoni on rapsakkaa. Kuori ja kuutioi omena ja lisää pannulle. Raasta appelsiinista kuori ja lisää mukaan täytteeseen. Lisää joukkoon myös korppujauho ja timjami. Rouhaise sekaan vielä suolaa ja mustapippuria. Siirrä seos kulhoon ja sekoita joukkoon vaahterasiirappi.

Siisti prorsaanfileestä mahdolliset kalvot ja leikkaa liha sitten pitkittäin alareunasta aloittaen vajaan parin sentin paksuiseksi matoksi. Nuiji mattoa kummaltakin puolelta kevyesti lihanuijalla. Levitä lihan pintaan sinappia ja rouhaise päälle suola-pippurihuntu. Levitä sitten lihalevylle omena-pekonitäyte niin, että jätät reunoille tyhjää sentin-parin verran. Kääri lihalevy tiukasti rullaksi pitkittäin kääretortun tapaan. Sido rulla puuvillalangalla kiinni. Paista rullaan isolla valurautapannulla kaunis paistopinta ja siirrä käärö uunivuokaan. Lisää pannulle vesi ja kiehauta. Kaada neste rullan päälle uunivuokaan, kiinnitä käärön paksuimpaan kohtaan paistomittari ja nosta vuoka 150-asteiseen uuniin. Paista kääröä välillä paistonesteellä valellen parin tunnin ajan, kunnes paistomittari näyttää 78 astetta.

Vaahterasiirappi-appelsiinikastike
1 dl paistolientä
1 dl vaahterasiirappia
1 dl appelsiinimehua (1 iso, mehukas appelsiini)
50 g voita

Purista appelsiinimehu kattilaan ja lisää joukkoon vaahterasiirappi. Siivilöi mukaan porsasrullasta jäänyt paistoliemi. Kiehauta ja keittele miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon voi nokareittain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti