22. tammikuuta 2014

Vaniljainen halva-mustikkatorttu

Kokeilkaapa googlata halva-reseptejä; kiitos avuliaan sinne päin -haun erinaisiä halpoja asioita kyllä löytyy, muttei haettua reseptiä... Jotain onneksi kuitenkin jäi haaviin. Tämän salamannopeasti parempiin suihin kadonneen ihanuuden pohjana käytin Herkkuhovi-blogissa kesällä tehtyä halvatun hyvää mustikkapiirasta, mutta improvisoin tehdessä vähän. Tai oikeastaan, kun tuota originaaliohjetta nyt tarkastelee, vähän enemmänkin...

Käytin normaalia kapeampaa irtopohjavuokaa, koska halusin korkean tortun, mutta herkku onnistuu varmasti peruskokoisessa pyöreässä irtopohjavuoassakin.

Halva-mustikkatorttu
Keksipohja
200 g digestivekeksejä
2 rkl ruskeaa ruokosokeria
70 g voita

Täyte
2 dl kuohukermaa
1 dl rasvatonta maitoa
3 kananmunaa
4 rkl valkoista sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
4 liivatelehteä
1/3 tl vaniljajauhetta
100 g vaniljahalvaa
 2 dl mustikoita

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa keksit, sekoita sokeri joukkoon, sulata rasva ja lisää seokseen. Levitä seos vuokaan ja painele se lusikalla tiiviiksi vuoan reunoille ja pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Sekoita kattilassa kerma, maito, kananmunien keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys tasaiseksi. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos sakenee. Pehmennä liivatelehtiä kylmässä vedessä, sulata pehmenneet lehdet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita ohuena nauhana täytteeseen. Lisää joukkoon vaniljajauhe ja jäähdytä. 

Murskaa halva murusiksi ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Nostele halva ja valkuaisvaahto varovasti jäähtyneen täytteen joukkoon. Lisää lopuksi varovasti sekaan mustikat (jos käytät pakastemustikoita, lisää ne täytteeseen jäisinä).

Kaada täyte keksipohjan päälle ja peitä valmis torttu muovikelmulla. Hyydytä torttua vielä jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Halva! Siinäpä taas aines, jota on harvoin (ehkä kerran...) nähty meidän keittiössämme. En ole tainnut sitä monesti edes syödä, eivätkä ne kokemukset ole ilmeisesti olleet mitenkään erityisiä, koska halvaostoksia ei ole tehty. Tämä halva-mustikkakakku sen sijaan houkuttelee! Ja pidän myös tällaisesta korkeasta piiraasta. Oliko kauhean makeaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän piiraan kanssa ainakin pääset halvan makuun! Originaalireseptissä oli huomattavasti vähemmän sokeria, mutta maistellessa kaipasin lisää makeutta, joten lisäilin sokeria vähän kerrallaan, kunnes makeus oli omaan suuhun sopiva. Kannattaa melkeinpä tehdä samalla tavalla :)

      Poista