22. helmikuuta 2014

Portobello-chorizorisotto

Viime aikojen risotto-innostuksemme poiki tämän mitä kaapista löytyy -periaatteella rakennetun arki-illan piristyksen. Opimme kantapään kautta myös, että riisilaaduilla todellakin on eroja, sillä käytimme tähän kaapin pohjalta löytyneet, ennen risoton tekoon sen suuremmin perehtymistä hankitut Risella-risottoriisinjämät (lajiketta ei purkissa mainittu). Virhe! Risotto maistui kyllä hyvältä, mutta riisi ei muodostanut ollenkaan samanlaista kermaista rakennetta kuin carnaroli tai arborio muodostavat.

Googlaamalla karu totuus sitten paljastuikin Risellan facebook-sivulta: "Perinteisesti risottoriisi tehdään Arborio- tai Carnaroli -riisilajikkeista. Käsittelemällä muita lajikkeita saadaan lähes samalla tavalla käyttäytyvä riisi, jota saa kutsua risottoriisiksi. Risella Risottoriisiä ei siis tehdä perinteisesti risottolajikkeiksi mielletyistä riisilajikkeista, vaan risottomainen rakenne Risella Risottoriisiin saadaan käsittelemällä riisinjyviä siten, että tärkkelyspitoinen jyvä imee mahdollisimman paljon nestettä, muuttumatta kuitenkaan täysin puuroksi." Näin sitä valveutumatonta kuluttajaa Suomessa huijataan...

Portobello-chorizorisotto
1 l kasvislientä
70 g suolatonta voita
1 keltasipuli
75 g chorizomakkaraa
250 g portobello-sieniä
1 tl kuivattua meiramia
250 g risottoriisiä (mieluiten carnaroli)
0,75 dl kuivaa valkoviiniä

Hienonna sipuli ja pilko sienet ja makkara reiluiksi viipaleiksi. Sulata kasarissa puolet voista ja lisää joukkoon sipulit. Kuullota keskilämmöllä kymmenisen minuuttia ja lisää sitten joukkoon makkarat, sienet ja meirami. Paista vielä kolmisen minuuttia. Lisää joukkoon riisi ja kuumenna, kunnes seos on kauttaaltaan lämmennyt ja riisi läpikuultavaa.

Lämmitä samalla toisessa kattilassa kasvisliemi kiehuvaksi.

Kaada risoton joukkoon valkoviini. Kun se on imeytynyt, lisää risottoon rauhalliseen tahtiin kauhallinen kerrallaan kiehuvaa kasvislientä samalla hiljalleen hämmennellen niin, että riisi ehtii aina imeä lisätyn liemen. Jatka, kunnes riisi on pehmeää mutta edelleen kiinteää; tähän menee noin 20 minuuttia.

Mausta risotto suolalla ja runsaalla mustapippurilla. Raasta parmesanjuusto ja lisää raaste risoton joukkoon yhdessä voin kanssa. Sekoita tasaiseksi, peitä kannella ja anna vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Brändimerkkien "risotto"riisit ovat jo vuosia jääneet kaupan hyllylle, hyvä että nyt tuli syykin selville. Varsinkin arboriota löytyy hyvin marketeista. Tätä chorizo-portobello-yhdistelmää pitää ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tosiaan kunnon riisilajikkeitakin saa marketeista - kun vain tietää mitä on etsimässä :) Käytiin eilen piipahtamassa Helsingin keskustassa ja mukaan tarttui La Tartufata -puodista pieni pussi vialone nanoa, saapa nähdä pääseekö se ykkössijalle carnarolin tilalle.

      Poista