31. maaliskuuta 2014

Chorizo-parsapiiras

Tätä herkkua on tullut tehtyä joskus aikoinaan monestikin. Tämä ohje poikkeaa tavanomaisesta siinä, että pohjassa sekä täytteessä on sieniä mukana. Piirakkapohjana käytettiin hyväksihavaittua suppilovahveroista pohjaa, jota on käytetty ennenkin. Täytteeseenkin lisättiin sieniä, kun jostain ruuasta oli jäänyt yli puolisen rasiallista. Sen verran hyvää tämä oli, että koko piiras hävisi parempiin suihin lähes yhdeltä istumalta.

Chorizo-parsapiiras
Pohja
100 g voita
1,5dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
2 rkl kuivatuista suppilovahveroista murskattua karkeaa rouhetta
1 tl himalajan vuorisuolaa
0,5 dl vettä

Sulata voi kattilassa. Murskaa sienet morttelissa. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, sienirouhe ja suola. Lisää kuivien aineiden sekaan voisula ja vesi. Sekoita lusikalla taikinaksi, mutta älä vaivaa taikinaa sen enempää. Levitä taikina lusikkaa apuna käyttäen ohuenohueksi kerrokseksi pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200-asteisessa uunissa 5 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.

Täyte
n. 70 g chorizoa (leikkelettä)
6 vihreää parsaa
vajaa 100 g herkkusieniä
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
3 kananmunaa
2,5 dl maitoa
suolaa
mustapippuria

Kuullota sipulit pannulla miedolla lämmöllä oliiviöljyssä noin 5 minuuttia. Älä ruskista. Paista herkkusienet kuumassa pannussa sopivan ruskeiksi. Leikkaa chorizot kahtia. Pilko myös parsat kahtia, jos eivät mahdu kokonaisena vuokaan. Levitä piirakan pohjalle ensin sipulisilppu, jonka päälle lado chorizot koko piirakkavuoan alalle tasaisesti. Asettele parsat tasaisesti keskeltä kohti vuoan reunoja, nuput reunoille päin. Sekoita lopuksi munamaito, mausta ja kaada piirakan päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia.


1 kommentti:

  1. Piirakoiden tekeminen jäi aikoinaan kokonaan, kun ei koskaan tajunnut käyttää mielikuvitusta täytteiden valinnan suhteen. Tätä on kokeiltava ja kaivettava pölyttyneet piirakkavuoat kaapista!

    VastaaPoista