28. maaliskuuta 2014

Coq au vin eli kukkoa viinissä

Suurin haaste tämän aterian kanssa oli muistella sitä, miten tämä itse asiassa tuli tehtyä ja mistä aineksista. Kukko tuli valmistettua jo jokin kuukausi sitten, mutta ohje jäi kirjoittamatta talteen. Sen verran muisti vielä pelasi, että mallisuoritus katsottiin muistaaksemme Sillä sipuli -blogista. Kukko ostettiin kokonaisena ja sen paloitteluun löydettiin youtubesta hyvä ohje Gordon Ramsaylta. Tuon videon kun katsoi pari kertaa, niin kukon paloittelu onnistui mallikkaasti tällaiselta amatööriltäkin.

Klassikko-ohje oli kyllä takuuvarma, joten lopputulos oli sen mukainen. Maistuu varmasti uudelleenkin.

Kukkoa viinissä
1,4 kg viljakukko
puoli pulloa burgundilaista hyvää punaviiniä (esim. Antonin Rodet Coteaux Bourguignons Pinot Noir 2011)
n. 10 salottisipulia
4 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
öljyä
voita
10 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria
6 pekoniviipaletta
250g ruskeita herkkusieniä
ruukku lehtipersiljaa

Paloittele kukko osiin (ks. video alla). Lisää paloiteltu kukko isohkoon pataan ja kaada päälle puoli pulloa punaviiniä. Lisää joukkoon kuoritut salottisipulit, viipaloidut porkkanat ja timjamin oksat sekä laakerinlehti. Anna marinoitua jääkaapissa kannen alla noin vuorokausi.

Ota kaikki ainekset pois padasta ja kuivaa ne huolella. Ota myös viini talteen. Pyörittele kukon osat jauhossa ja ruskista ne voissa. Laita kukon osat pataan. Paista samalla pannulla valkosipulit ja vihannekset. Siirrä myös nämä pataan ja kaada ainesten päälle marinoinnissa käytetty viini. Mausta suolalla ja pippurilla.

Peitä pata kannella ja hauduta ruokaa noin 150-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Paista lopuksi sienet ja pekoni pannulla ja nostele valmiin ruuan päälle. Silppua vielä sekaan lehtipersiljaa ja tarjoile vaalean leivän kanssa.

Kukon paloittelu Gordon Ramsayn tapaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti