30. maaliskuuta 2014

Prässättyä karitsan lapaa ja palsternakkapyreetä


Idea tähän ruokaan lähti pyytämättä ja yllättäen eräänä viikonloppuna Anton&Antonissa, kun tiskillä sattui olemaan tarjolla tuoretta karitsan lapaa. Nopea googlaus kännykällä ja homma oli selvä. Resepti tähän löytyi tästä. Prässätty lapa on hieman työläs valmistaa ja aikaakin tähän menee pari päivää, mutta lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan ja odottelun arvoista!

Lisukkeeksi tehtiin palsternakkapyreetä, joka sopi kyllä karitsan kylkeen kuin nyrkki silmään. Ainut mikä tässä hommassa meni pieleen, oli lopputuloksen kuvaaminen ja sen kyllä huomaa.

Prässätty karitsan lapa
700 g karitsan lapaa luineen
tuoretta rosmariinia
merisuolaa
mustapippuria
vettä

Hiero karitsan pintaan reilusti suolaa ja pippuria. Laita lapa kattilaan, kaada vettä päälle niin, että karitsa juuri peittyy. Lisää joukkoon kaksi iso oksaa rosmariinia. Keitä lapaa miedolla lämmöllä noin 3,5 tuntia.

Kun liha on mureaa ja irtoaa helposti luista, nosta lapa leikkuulaudalle jäähtymään. Kun karitsa on hetken jäähtynyt, irrottele lihat luista ja kalvoista. Riivi liha pienehköksi silpuksi ja asettele leivinpaperin sisään sopivankokoiseen astiaan. Laita astian päälle reilusti painoa ja anna prässääntyä kylmässä yön yli.

Ota seuraavana päivänä prässätty karitsa esiin ja leikkaa se annospaloiksi. Paista tämän jälkeen palojen pinnat kuumassa pannussa ruskeiksi ja rapsakoiksi. Lämmitä karitsa loppuun uunissa.

Ripottele päälle vielä sormisuolaa ja pippuria, tarjoa rosmariinismetanan ja palsternakkapyreen kera.

Rosmariinismetana
1 dl smetanaa
5 oksaa rosmariinia
suolaa
mustapippuria

Silppua rosmariini pieneksi ja sotke smetanan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla, anna tekeytyä puoli tuntia.


Palsternakkapyre
400 g palsternakkaa
1 dl smetanaa
2 tl sitruunamehua
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan

Kuori ja pilko palsternakat. Keitä kypsiksi ja soseuta. Sekoita joukkoon loput ainekset ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti