2. maaliskuuta 2014

Raparpericrumble vaniljakastikkeella

Kesää odotellessa käytimme viimeisen pussin raparpereja pakkasesta Kotilieden sivuilta löytyneeseen mainioon raparpericrumbleen. Paistoksen kaveriksi pyöräytimme vaniljakastikkeen, jonka rakenne ja maku toimivat yhtä lailla erinomaisesti. Onnistunut jälkiruoka!

Raparperipaistos
500 g raparperinpaloja
1 dl kookospalmusokeria
100 g voita
2 dl isoja täysjyväkaurahiutaleita
1 dl valkoista sokeria
1 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl jauhettua kanelia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele uunivuoka ja lohko raparperit tasaisesti vuoan pohjalle. Ripottele päälle kookospalmusokeri.

Sulata voi pehmeäksi ja lisää joukkoon loput ainekset. Levitä muruseos raparperien päälle. Paista crumblea uunin keskitasolla puolisen tuntia. Tarjoile kylmän vaniljakastikkeen kera.

Vaniljakastike
1 vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
1 dl valkoista sokeria
4 kananmunan keltuaista

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa, kaavi siemenet irti ja lisää ne yhdessä tangonpuolikkaiden kanssa kattilaan. Kaada joukkoon kerma ja maito ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna kiehua parisen minuuttia koko ajan sekoitellen, ota seos liedeltä ja jäähdytä. Poista jäähtyneestä seoksesta vaniljatangon palaset.

Erottele keltuaiset kananmunista ja vatkaa ne käsivispilällä sokerin kanssa vaaleankeltaiseksi, ilmavaksi massaksi, ei kuitenkaan kovaksi vaahdoksi. Jatka sekoittamista ja lisää joukkoon pari lusikallista kermamaitoa. Kaada notkistunut munaseos kattilaan kermamaitoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.

Nosta seoksen lämpöä vähitellen liedellä edelleen koko ajan vatkaten, varoen päästämästä seosta kiehumaan. Kastike sakenee kuumetessaan, mutta tämä ottaa aikansa. Kun kastike on saennut, jäähdytä se ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti