4. huhtikuuta 2014

Risotto al barolo

Tämä resepti napattiin talteen Alkon Etiketti-lehdestä, mutta ohjetta ainakin omasta mielestämme parenneltiin hieman raaka-aineiden osalta. Tätä piti päästä testaamaan välittömästi, kyseessähän on kuitenkin klassikko suoraan Italian Piemontesta. Damilano-viini ei ollut halvimmasta päästä (noin 47 e/litra), mutta täytyy sanoa, että kaiken rahan arvoinen. Risoton kylkeen paisteltiin karitsan kyljykset, jotka toimivat kyllä kokonaisuutena erittäin hyvin. Kuva ei valitettavasti anna oikeutta viinin värille risotossa, mutta nyt kävi näin..

Barolorisotto
0,5 dl laadukasta oliiviöljyä
1 keltasipuli
4 dl vialone nano -risottoriisiä
2,5 dl baroloviiniä (esim. Damilano Lecinquevigne Barolo 2008)
1,2 l kanalientä
3 rkl suolatonta voita
1 dl 36 kk kypsytettyä parmesaania

Lämmitä kanaliemi kiehuvaksi.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa kasarissa kuumaksi ja lisää joukkoon silputtu sipuli. Kuullota kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä, varo ruskistamasta. Lisää kasariin riisit ja sekoittele puulastalla kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi ja tuoksuu hieman paahteiselta. Varo polttamasta riisiä.

Kaada riisin joukkoon baroloviini ja anna imeytyä riisinjyviin.  Lisää joukkoon kanalientä kauhallinen kerrallaan risottoa hiljalleen sekoitellen.  Kun neste on lähes imeytynyt riiseihin, lisää seuraava kauhallinen lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmentynyt ja risoton rakenne on kermainen. Varo kypsentämästä riisiä yli ja jätä al denteksi.

Ota kasari liedeltä ja lisää joukkoon pieneksi kuutioitu voi, raasta parmesaani ja sekoita risoton joukkoon voin kanssa. Anna tekeytyä vajaa viisi minuuttia. Notkista risottoa tarvittaessa ennen tarjoilua kanaliemellä. Nosta risotto lautaselle, tee annoksen keskelle pieni kuoppa, johon lorautetaan tilkka baroloviiniä juuri ennen tarjoilua. Risotto sopii tarjoiltavaksi esimerkiksi karitsan kyljysten kanssa.


2 kommenttia:

  1. Etiketti-lehdestä olemme mekin bonganneet monta hienoa ohjetta. Risottoon en ole raaskinut kalliimpia punkkuja laittaa, mutta pitäisihän se kokeilla kuinka paljon se makuun vaikuttaa. Mistä muuten saatte Vialone-riisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo pussi löytyi La Tartufata -nimisestä pikkuliikkeestä Tehtaankadulta, ja toinen (halvempi ja isompi) säkki bongattiin Krunikasta Anton&Antonista. Normikäytössä pysyy Carnaroli silti edelleen, sen rakenne tuntuu sopivan hyvin useimpiin kokeiluihin. Kyllähän se tosiaan vähän hirvitti tuon hintaista viiniä ruoanlaitossa käyttää, mutta erityisesti ne lautasella risoton joukkoon laitetut lusikalliset toi kyllä annokseen todella syvän maun, ja riitti pienestä pullosta silti lasin pohjallekin maisteltavaksi :)

      Poista