9. syyskuuta 2014

Bún Thịt Nướng eli vietnamilainen grilliporsas

Vietnamilainen keittiö on täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokia, joita tahtoisi kovasti päästä paikan päälle maistelemaan. Kunhan pikkukokki tuosta hieman kasvaa, tuo haave onkin tarkoitus toteuttaa. Sillä välin täytyy tyytyä kateellisena lukemaan muiden matkafiilistelyjä ja kokkailemaan kotona. Tällä kertaa inspiroiduimme Sillä sipuli -blogin vietnamilaisesta grillipossureseptistä ja kurkimme vinkkejä myös Culinary Chronicles -blogista.

Grilliporsas lisukkeineen maistui kerrassaan mahtavalle, mutta liha olisi voinut marinoitua kauemminkin, jotta maku olisi vielä intensiivisempi.

Bún Thịt Nướng eli vietnamilainen grilliporsas
Possu ja marinadi:
800 g porsaan kassleria
3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 sitruunaruohon varsi
2 kevätsipulia
0,5 ruukkua tuoretta korianteria
1 rkl täysruokosokeria
1 rkl metsähunajaa
1 rkl kalakastiketta
2 rkl tummaa soijakastiketta

Silppua sipulit, sitruunaruoho ja korianteri ja sekoita kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään sokeri, hunaja, kala- ja soijakastike. ja kun sokeri on liuennut, kaada liemi silputtujen sipulien ym. joukkoon.

Leikkaa kasslerista vajaan sentin paksuisia pieniä pihviviipaleita. Asettele puolet sianviipaleista vakuumimarinaattoriin, levitä päälle puolet marinadista ja jatka asettelemalla marinaattoriin sitten loput possusta ja marinadista. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia, kääntele paloja välillä ja anna marinoitua vielä toiset pari tuntia.

Ota lihat lämpenemään huoneenlämpöön ja anna marinoitua vielä tunnin verran. Puhdista kasslerviipaleista enimmät marinadit ja grillaa keskilämmöllä parisenkymmentä minuuttia tai kunnes liha on saanut kauniin grillipinnan ja on läpikypsää.

Hölskytyskurkut ja -porkkanat:
200 g kurkkua
200 g porkkanaa
0,75 dl vettä
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl valkoista sokeria
1 tl merisuolaa

Kuori kurkku ja porkkanat, leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi ja asettele siivut kannelliseen purkkiin. Sekoita keskenään vesi, etikka, suola ja sokeri ja kaada kurkkujen päälle. Sulje kansi tiiviisti ja ravistele kunnolla. Laita purnukka jääkaappiin ja anna kurkkujen ja porkkanoiden maustua vähintään puolisen tuntia.

Dippikastike:
2 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
2 rkl limemehua (1 limetti)
3 rkl kalakastiketta
3rkl riisiviinietikkaa
2 rkl täysruokosokeria
1 1/2 dl vettä

Hienonna valkosipuli ja chili ja purista limetistä mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään kastikkeeksi.

Muut lisukkeet:
4 paalia vermisellinuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan valmistettuna
0,5 ruukkua tuoretta korianteria riivittynä
1 kevätsipuli ohuina viipaleina
4 rkl suolattuja maapähkinöitä paahdettuna ja murskattuna

Kokoa annokset laittamalla nuudelikulhojen pohjalle vermisellit, niiden päälle hölskytyskurkut ja -porkkanat, sitten kevätsipuli ja korianteri, niiden päälle reilusti dippikastiketta, sitten lihaviipaleita ja lopuksi pähkinämursketta. Tarjoile välittömästi.


2 kommenttia:

  1. Onpa kyllä kertakaikkisen herkullisen näköinen annos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Näissä aasialaisissa nuudeliseteissä usein riittää myös silmänruokaa :)

      Poista