17. syyskuuta 2014

Muheva omenapiirakka ja kanelijäätelö

Omenapiirakan pitää olla malliltaan muhkea, taikinapojan pehmoinen ja täytteen juuri sopivan kostea. Näillä spekseillä lähdin kehittelemään viime viikonloppuna reseptiä, johon kokosin parhaita puolia tämän kesän aikana testaamistani piirakkaohjeista. Omppupiirakasta tuli kuin tulikin odotusten mukainen ja erityisen hyvältä se maistui sunnuntairetkellä, merenrantakallioilla syysauringon paisteessa nautittuna.

Kanelijäätelön tekoon puolestaan kurkin vinkkejä David Lebovitzilta. Pieni vaivannäkö kannatti, sillä jäätelön supersamettinen rakenne oli paras tähän mennessä tekemistämme. Kaneli todellakin maistui, ja jäätelö sopi täydellisesti omenapiirakan kumppaniksi. Sokeria laitoin mielestäni hieman liikaa (1,5 dl), joten sen määrää on ao. ohjeessa vähennetty.

Muheva omenapiirakka (24 cm neliövuokaan)
Taikinapohja:
125 g voita
1 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
4 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl ruokasoodaa
1,5 dl valkoista sokeria
2 rkl perunajauhoja
0,25 tl vaniljajauhetta

Täyte:
230 g omenamarmeladia
3 hapokasta omenaa

Murupäällinen:
70 g voita
2 dl erikoisvehnäjauhoja
0,75 dl valkoista sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl vaniljajauhetta

Laita kiertoilmauuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka sitten voilla.

Valmista ensin taikinapohja. Sulata voi huoneenlämpöiseksi ja vatkaa joukkoon jogurtti ja kananmuna. Lisää sekaan kuivat aineet ja vaivaa tasaiseksi. Levitä taikina nuolijalla vuoan pohjalle.

Kuori omenat ja viipaloi ne paksuhkoiksi viipaleiksi. Levitä taikinan pälle ensin marmeladikerros ja asettele sen päälle lomittain omenasiivut. (Jos et tee kanelijäätelöä, tässä vaiheessa voit ripotella reilusti kanelia omenoiden päälle.

Valmista lopuksi muruseos. Sulata voi juoksevaksi. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda ja vaniljasokeri ja lisää joukkoon voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi ja ripottele omenaviipaleiden päälle.

Paista omenapiirakkaa 175-asteisessa kiertoilmauunissa 40 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtynyt, vielä lämmin omenapiirakka kanelijäätelön kera.

Kanelijäätelö jäätelökoneella
4 kanelitankoa
2 dl kevytmaitoa
2 dl vispikermaa
1,2 dl valkoista sokeria
ripaus merisuolaa
4 kananmunan keltuaista

Murskaa kanelitangot hakkelukseksi morttelissa. Lisää kattilaan kanelihake, maito, kerma ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja kiehuttele seosta muutaman minuutin ajan samalla koko ajan sekoittaen. Ota kattila liedeltä ja peitä se kannella. Anna seoksen maustua huoneenlämmössä tunnin ajan.

Sekoita keltuaiset tasaiseksi ja anna niiden ihan hieman vaahtoutua. Kaada jäähtynyt maitoseos siivilän läpi keltuiaisten joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada neste takaisin kattilaan. Kuumenna seosta varovasti liedellä samalla koko ajan sekoittaen, kunnes se hieman sakenee. Varo kuumentamasta liikaa, jotta keltuaiset eivät kypsy liikaa. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä massa esim. kylmävesihauteessa.

Kaada kauttaaltaan jäähtynyt massa jäätelökoneeseen. Anna koneen pyöriä, kunnes se ei enää tahdo jaksaa pyörittää jäätelöä. Siirrä jäätelö pakasterasiaan ja anna sen kohmettua pakastimessa vielä noin tunnin verran ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti