5. lokakuuta 2014

Choriceropaprika-nautapata ja rukiiset juurekset


Choriceropaprikasosepurnukka (mahtava yhdyssana!) ehti lojua unohdettuna keittiönkaapissa vuoden päivät, ennen kuin muistimme käyttää sen. Syksyllä tekee mieli hartaudella haudutettuja pataruokia, joten maustoimme paprikasoseella muuten hyvin simppelin, tomaattisen naudanlihapadan.

Rukiisten juuresten ohje on napattu Glorian ruoka & viini 6/2014 -lehdestä. Lisukkeessa on ehdottomasti potentiaalia, mutta olisimme kaivanneet huomattavasti pidempää keittoaikaa. Syötyämme sekoitimmekin loput ruisjuurekset nautapadan joukkoon ja hauduttelimme seosta vielä reilun tunnin verran uunissa. Tulokseksi saimme kivarakenteisen "risoton", joka maistuikin todella hyvältä, kun sen lämmitti seuraavana päivänä. Hävikkiherkku voitti siis tällä kertaa alkuperäiset ruokalajit kevyesti!



Choriceropaprika-nautapata
400 g naudan ribsejä
300 g naudanrintaa
135 g choriceropaprikasosetta
2 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
3 dl paseerattua tomaattia
400 g kokonaisia säilyketomaatteja
pieni nippu timjaminoksia
pieni nippu rosmariininoksia
merisuolaa
mustapippuria

Kuutioi lihat isoiksi palasiksi ja ruskista ne nopeasti öljyssä kuumalla valurautapannulla. Siirrä lihat ja luut uuninkestävään pataan. Hienonna salottisipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä kymmenisen minuuttia pannulla. Lisää sipulit pataan ja rouhi päälle reilusti suolaa ja mustapippuria. Sido yrtit bouquet garniksi, lisää pataan ja kaada päälle paseerattu tomaatti ja säilyketomaatit. Peitä pata kannella ja hauduta 125-asteisessa kiertoilmauunissa vähintään 5 tunnin ajan.

Rukiiset juurekset
180 g juuriselleriä
1 pieni palsternakka
1 porkkana
3 rkl täysruokosokeria
100 g voita
2 rkl omenaviinietikkaa
2 dl ruishelmiä (esim. Rapion myllyn)
6 dl vettä
merisuolaa

Kuori ja kuutioi juurekset. Sulata sokeri pinnoitetussa kattilassa ja lisää joukkoon voi. Kun voi on sulanut, lisää joukkoon juureskuutiot ja paista niitä keskilämmöllä välillä sekoitellen muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan etikka ja kiehauta. Kaada sekaan ruishelmet ja vesi. Hauduta ilman kantta 50 min (tai rukiinjyvien pakkauksen ohjeen mukaan) ja mausta valmis lisuke makusi mukaan suolalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti