24. lokakuuta 2014

Sitruuna-marenkikakku

Pikkukokki sai kauan odotettuja vieraita, kun Savonmuan isovanhemmat, täti ja setä tulivat kylään. Halusin tehdä pääruuaksi tarjoillun tuhdin olut-possupadan jälkiruuaksi jotain raikasta, ja mieleen juolahti vanha jälkiruokaklassikko Lemon Meringue Pie. The Guardianista löytyi hyvänoloinen resepti, jota kerrankin päätin toteuttaa ihan piiruntarkasti. Lupaus piti muutoin, mutta irtopohjavuokamme oli hieman originaalireseptiä leveämpi ja siksi marenkikerroksesta ei tullut aivan niin överipaksua, kuin olin toivonut. Muuten sitruunatorttu lunastikin sitten lupauksensa ja maistui kaikin puolin mahtavalle.

Sitruuna-marenkitorttu (26 cm irtopohjavuokaan)
Pohja:
225 g erikoisvehnäjauhoja
2 rkl valkoista sokeria
0,5 tl merisuolaa
120 g jääkaappikylmää voita
1 kananmunan keltuainen
2 rkl kylmää vettä
3 digestivekeksiä

Täyte:
4 isoa sitruunaa (3 kuoriraasteeksi ja 2 dl mehuksi)
0,5 dl vettä
25 g maissitärkkelystä
175 g valkoista sokeria
3 kananmunan keltuaista
25 g voita

Marenkikuori:
4 kananmunan valkuaista
225 g valkoista sokeria
2 tl maissitärkkelystä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuutioi voi ja sekoita kuivien aineiden joukkoon. Lisää keltuainen ja sen verran vettä, että takina muotoutuu palloksi. Litistä pallo, kääri tuorekelmuun ja jäähdytä jääkaapissa puolen tunnin ajan.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka sitten kauttaaltaan voilla.

Murskaa digestivet ja levitä puolet niistä leivonta-alustalle. Kauli taikinasta murusten päällä noin puolen sentin paksuinen pyöreä levy. Ripottele loput digestivemurut taikinalevyn päälle ja reunoille ja painele ne kaulimella kiinni. Asettele taikina varovasti irtopohjavuokaan. Peitä vuoka kelmulla ja jäähdytä jääkaapissa puolen tunnin ajan (tämä vaihe unohtui meitä, ei haitannut).

Laita vuoan sisään leivinpaperi ja leivinpaperin päälle kerros esim. kuivattuja herneitä (500 g pussillinen riittää). Paista pohjaa 170-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Poista herneet ja leivinpaperi ja paista vielä 5-7 minuuttia, kunnes taikinan pinta on kuiva ja vaalean kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä täytteen valmistamisen ajan.

Raasta kolmen sitruunan kuoret ja purista sitten sitruunoista mehua 2 dl verran.  Sekoita sitruunamehu, sitruunankuoriraaste ja vesi pinnoitetussa kattilassa ja vispaa joukkoon maissitärkkelys. Sekoita sitten joukkoon keltuaiset ja sokeri. Lämmitä seosta varovasti koko ajan sekoitellen, kunnes se on kuumahkoa. Lisää joukkoon voi ja kiehauta, edelleen koko ajan sekoittaen. Levitä kuuma täyte torttupohjan sisään ja anna jäähtyä täysin kylmäksi (seuraavaan päivään).

Valmista marenki vispaamalla valkuaisia, kunnes valkuaisvaahtoon muodostuu pehmeitä huippuja. Jatka vatkaamista ja lisää samalla joukkoon sokeri vähän kerrallaan. Vispaa, kunnes valkuaisvaahto on kovaa ja kiiltävää. Ripottele vaahdon joukkoon maissitärkkelys siivilän läpi ja vispaa tasaiseksi.

Levitä vaahto lusikalla jääkaappikylmän kakun päälle. Paista kakkua 170-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Jäähdytä kakku vielä ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Marenkinen sitruunapiirakka on ihan parasta! Keksit piirakkapohjassa olivat aika yllätysaine. Kumpi sinusta on parempi pohja, kekseillä vai ilman?
    Kannattaa muuten joskus testata vesihauteessa kypsennettävää sveitsiläismarenkia, jota vain käytetään uunissa grillivastuksen alla. Minä ainakin tykkään sen pehmeästä rakenteesta enemmän kuin perusmarengista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulosti tosiaan aika jännältä etukäteen tuo digestivemurujen käyttö kaulinnassa jauhoina, mutta ihan hauska rapea, aavistuksen suolainenkin kuori niistä tuli murotaikinalle. Kokeile ihmeessä!

      Olen jänistänyt tuon vesihaudekypsennyksen kanssa aina viime hetkellä ja tehnyt marengin perinteisellä tavalla, nyt täytyy kyllä uskaltautua kokeilemaan. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Ihastuttava piiras, sitruunaiset leivonnaiset on kyllä niin kivan raikkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sitruunajälkkäri toimii aina :)

      Poista