20. marraskuuta 2014

Tilkkutäkki-focaccia

Nähdessäni Rommirusinan sommitteleman supersievän tilkkutäkkileivän tiesin heti, minkälaista leipää O:n ensimmäisellä isänpäiväaamiaisella tultaisiin tarjoamaan. Varhain toissa sunnuntaiaamuna askartelin siis tämän focaccia-tyyppisen herkun seitsenkuukautisen pikkukokin hääriessä mukana innokkaana työnjohtajana.

Välimerellinen makumaailma toimi täydellisesti, eikä lämpimäisestä jäänyt kahteen pekkaan nautittuna palaakaan jäljelle! Tilkkutäkkileipää kannattaa ehdottomasti leipoa myös viinilasillisten seuraksi illanistujaisiin.

Tilkkutäkki-focaccia
4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
7 g kuivahiivaa
1 tl merisuolaa
0,5 tl valkoista sokeria
1 tl kuivattua rosmariinia
3 rkl oliiviöljyä
2 dl vettä

Pinnalle (esim.):
1 rkl aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä
4 aurinkokuivattua tomaattia
6 miniluumutomaattia
15 sitruuna-basilika-marinoitua oliivia (esim. Gaean lajitelma)
1 punasipuli
1 tl kuivattua oreganoa
sormisuolaa

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja sekoita jauhoseoksen joukkoon öljyn kanssa. Vaivaa taikinaa vielä viitisen minuuttia sopivan sitkon muodostumiseksi. Taikina jää melko löysäksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa puolen tunnin ajan.

Kaada taikina leivinpaperin päälle ja taputtele se jauhoitetuin sormin ohueksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Sivele levyn pinta öljyllä ja leikkaa levy sitten taikinapyörällä sopivankokoisiksi (n. 6 cm) neliöpaloiksi.

Viipaloi täytteet ja levitä kullekin ruudulle yhtä täytevaihtoehtoa. Ripottele tomaattien pinnalle oreganoa. Kruunaa koko komeus sormisuolalla ja paista 225-asteisessa kiertoilmauunissa 10 minuutin ajan.

2 kommenttia:

  1. Ihanaa, sinä kokeilit tätä. :) Kiva kuulla, että leipä onnistui ja maistui hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maistui todellakin - sulla kun taisi lukea ohjeessa, että riittää 6-8 hengelle... :D

      Poista