19. tammikuuta 2015

Caesarsalaatti paahdetuilla savupaprikamantelilastuilla

Caesarsalaatin isä on Yhdysvaltoihin siirtolaisena tullut ravintoloitsija Caesar Cardini. Nykyään tästä 1920-luvulla syntyneestä yksinkertaisesta klassikkosalaatista on tarjolla jos jonkinlaista versiota. Vuoden ensimmäisessä Glorian ruoka&viini -lehdessä komeili kasvissyöjän caesarsalaatti kookospekonilla.

Olen aina kummastellut liharuokaa matkivaa kasvisruokaa. Aivan kuin kasvisruoka ei ansaitsisi tulla huomioiduksi omilla ansioillaan! Syön pekonini siansivuna ja maistan paljon mieluummin rapeaksi paahdettuja savupaprikakookoslastuja kuin "kookospekonia". Hölmö nimi ei onneksi estänyt tutustumasta lehden hyvänkuuloiseen reseptiin tarkemmin ja kaikkia aineksiakin sattui löytymään kaapista. Jostain ehdin lukaista, että testissä kookoslastuja paremmalta maistui mantelilastuversio, joten päätin pyöräyttää pellillisen niitä. Kokeilemisen arvoisia, ihan ehdottomasti!

Salaatinkastikkeesta teimme suoraviivaisen version Kotilieden perusohjeen pohjalta. Hyvin onnistuu soossi kaikki kulhoon ja surauta tasaiseksi -menetelmälläkin!

Paahdetut savupaprikamantelilastut eli mantelipekoni
1 tl savupaprikajauhetta
3 tl nestemäistä savuaromia
2 tl soijakastiketta
2 tl vettä
2 tl vaahterasiirappia
50 g mantelilastuja

Sekoita kaikki ainekset mantelilastuja lukuunottamatta tasaiseksi marinadiksi. Kaada lastut joukkoon ja sekoita varovasti niin, että marinadi on levittynyt lastuille tasaisesti. Levitä lastut leivinpaperin päälle uunipellille. Paahda lastuja 170-asteisessa uunissa 5 minuuttia, sekoittele lastuja ja paahda toiset 5 minuuttia, sekoittele taas ja paahda vielä kolmas viisiminuuttinen, kunnes lastut ovat kuivia ja rapeita.

Caesarsalaatti
salaatinkastike:
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 kananmunankeltuainen
2 tl punaviinietikkaa
1,5 tl dijonsinappia
0,75 dl oliiviöljyä
2 rkl parmesania raastettuna
mustapippuria

salaattipohja:
1 romaine- tai cosmopolitan-salaatti
0,5 maalaisleipä
oliiviöljyä
ikääntynyttä parmesania

Mittaa kaikki kastikeainekset kapeaan, korkeaan kulhoon ja surauta seos sauvasekoittimella tasaiseksi majoneesiksi.

Revi salaatinlehdet suupaloiksi. Pyörittele salaatinlehdet salaatinkastikkeessa.

Kuutioi leipä ja paahda kuutiot rapeiksi krutongeiksi kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Vuole parmesanista isoja lastuja.

Asettele salaatinlehtiä, krutonkeja lautasille ja lisää päälle reilusti parmesanlastuja ja mantelipekonia. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti