31. tammikuuta 2015

Filehampurilaiset olutsämpylöillä

Tulipas tehtyä ehkä parhaita hampurilaisia ikinä! Tummaakin tummempaan olueen leivottujen ihanien mallassämpylöiden väliin kätkettiin supermureat filepihvit, paahdetulla valkosipulilla ja savupaprikalla maustettua majoneesia ja marinoituja punasipulirenkaita.

Majoneesin valmistus tökki tällä kertaa pahemman kerran. Onnistunut majoneesi syntyi vasta kolmannella yrityksellä, kun heitimme sauvasekoittimella vesilintua ja kaivoimme kaapista vanhan kunnon käsivispilän. Jos majoneesi juoksettuu, käytetyt raaka-aineet saa pelastettua aloittamalla uuden keltuaisen kanssa alusta ja käyttämällä juoksettuneen majoneesin sitten öljyn tapaan. Ongelma on vain se, että näin majoneesia tulee tuplamäärä (tai tässä tapauksessa triplamäärä) suunnitellusta. Onneksi tuota herkkua kelpaa syöpötellä enemmänkin (jos ei kalorimäärä pelota).

Ranskalaiset teimme kahden friteerauskerran taktiikalla, ensin 120 asteessa 10 minuutin verran ja sitten 180 asteessa parin minuutin ajan. Perunalajike oli turhan kiinteä ja ranskalaiset ehtivät olla paistokertojen välissä liian kauan odottelemassa, joten lopputulos oli kelvollinen, muttei missään nimessä hyvä. Parempi onni ensi kerralla!

Sämpyläreseptin pohjana käytimme Kotilieden ohjetta. Näitä pitää tehdä uudelleenkin, tosi maukkaita ja pehmoisia palleroita.

Olutsämpylät (12 jättisämpylää)
5 dl todella tumma ja tuhtia olutta (esim. Rekolan panimon Tervahauta)
50 g voita
1 dl siirappia
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl ohramaltaita
3 dl neljän viljan hiutaleita
11,5 dl vehnäjauhoja

Lämmitä olut, voi ja siirappi 37-asteiseksi ja liota niiden joukkoon hiiva. Lisää mukaan suola, maltaat ja hiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä 15 minuutin ajan.

Vaivaa taikinaan vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja leivottavissa. Kohota taikinaa liinan alla tunnin verran.

Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa siitä ilmat. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 12 yhtä suureen osan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja asettele ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota liinan alla15 minuutin ajan.

Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuutin ajan.

Savupaprika-valkosipulimajoneesi
1 kokonainen valkosipuli
1 kananmunankeltuainen
1,5 dl viinirypäleensiemenöljyä
1 tl sitruunamehua
1,5 tl savupaprikajauhetta
ripaus keskivahvaa chilijauhetta
vuorisuolaa

Leikkaa valkosipulista hattu pois niin, että kynnet tulevat näkyviin. Aseta valkosipuli uunivuokaan ja lorauta sen pinnalle öljyä. Paahda valkosipulia 175-asteisessa uunissa noin puolen tunnin ajan, kunnes kynnet ovat pehmeitä ja paahtuneita. Jäähdytä valkosipuli, kaiva kynnet ulos haarukalla ja murskaa ne tahnaksi.

Erottele kananmunasta keltuainen ja vispaa sen joukkoon pyöreäpohjaisessa kulhossa tipoitain öljyä. Jatka vatkaamista ja lisää ohuena nauhana joukkoon öljyä, kunnes majoneesi on vaaleaa ja paksua. Mausta majoneesi makusi mukaan noin parilla ruokalusikallisella valkosipulitahnaa, sitruunamehulla, paprikalla, chilillä ja suolalla.

Marinoitu punasipuli
1 punasipuli
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 rkl valkoista sokeria
0,25 tl merisuolaa

Viipaloi punasipuli ohuiksi renkaiksi ja lisää kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta seos nopeasti, nosta liedeltä ja anna maustua ja viilentyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Filehampurilaiset
400 g naudan ulkofileetä
2 rkl voita
1 rkl öljyä
sormisuolaa
mustapippuria
rapeaa salaattia, esim. friséesalaattia
tomaattia

Ota naudanfilepala hyvissä ajoin huoneenlämpöön ja leikkaa se kahtia paksuiksi pihveiksi (palana ostetun kilohinta on usein halvempi kuin valmiiden pihvien).

Kuumenna valurautapannu tulikuumaksi ja lisää pannulle voi ja öljy. Kun voi on hiljentynyt, nakkaa pihvit pannulle ja ruskista ne kunnolla kummaltakin puolelta. Lusikoi pihvien päälle paiston ajan pannun pohjalla olevaa voi-öljyseosta.  Nosta pihvit folion päälle, kiinnitä pakuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja kypsennä pihvit folioon kiedottuna 150-asteisessa uunissa 56-asteisiksi (medium rare).

Halkaise sämpylät ja voitele pinnat reilusti majoneesilla. Kokoa hampurilaiset niin, että sämpylän väliin tulee  salaatinlehtiä, pihvi, punasipulia ja tomaatinsiivuja. Seivästä valmiit hampurilaiset pihviveitsillä. Tarjoile ranskalaisten perunoiden kera.



2 kommenttia:

  1. Oi mikä superluksushamppari, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Ei ihan pikaruokaa, meniköhän noiden väsäämiseen kaiken kaikkiaan nelisen tuntia :)

      Poista