2. tammikuuta 2015

Flammkuchen

Alun perin joulun jälkeen oli ajatuksena tehdä pizzaa, mutta tuolloin meillä ei ollutkaan kotona hiivaa. Siitä muistimme, että viime kesänä Saksan reissulla nauttimamme flammkuchen voisikin olla parempi vaihtoehto ja aloimme suunnittelemaan sitä. Noh, eipä ollut jääkaapissa myöskään ranskankermaa tuolloin, joten se siitä. Päädyimme sitten tuona päivänä tekemään hiivattoman, tuorejuustolla höystetyn "pizzan". Hyvää oli toki sekin, mutta siitä myöhemmin lisää.

Tästä jäi kuitenkin ajatus kytemään ja muutaman päivän kuluttua flammkuchenkin vihdoin valmistui. Pizzakiven päällä tehtynä lopputulos oli äärimmäisen hyvä, suorastaan yhtä maittava kuin Saksassa konsanaan.

Pohjan ohje löytyi Paahtaja-blogista (sieltä löytyy myös hyvä selvitys flammkuchenin historiasta ja alkuperästä), täytteeseen puolestaan kurkkasimme vinkkejä Rommirusinan Muista syödä välillä -blogista.

Flammkuchen
pohja:
200 g puolikarkeita vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
1 keltuainen
noin 1 dl vettä

täyte:
100 g ranskankermaa
ripaus muskottipähkinää
timjamia
mustapippuria
1 iso keltasipuli
2 rkl valkoviinietikkaa
100 g schwarzwaldin kinkkua

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja leivo siitä taikinapallo, taikinaan ei tarvitse vaivata sitkoa. Taikina saa olla kohtalaisen löysää, ei missään nimessä kuivaa. Voitele taikinapallo öljyllä ja peitä tuorekelmulla. Anna levätä huoneenlämmössä noin tunti. Siivuta sipuli renkaiksi ja marinoi valkoviinietikassa noin puoli tuntia-tunti. Valuta etikka tämän jälkeen pois.

Laita pizzakivi kylmään uuniin ja uuni täysille (250-300 astetta). Kauli tällä välin taikinasta ohut flammkuchenin pohja. Sekoita ranskankerman sekaan muskottipähkinä, timjami ja mustapippuri. Levitä maustettu ranskankerma pohjan päälle. Ripottele tämän jälkeen sipulit pinnalle ja viimeisenä siivutetut schwarzwaldin kinkut. Nosta flammkuchen pizzakivelle ja paista noin 6 minuuttia tai kunnes reunat alkavat tummua.

2 kommenttia:

  1. Onpas täällä hyvän näköistä flammkuchenia, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja makuista myös, hyvät oli täytevinkit!

      Poista