25. tammikuuta 2015

Indonesialaistyyppinen tofu-maapähkinäkastike

Törmäsin lauantailounasta mietiskellessäni Chocochili-blogin tofua maapähkinäkastikkeessa -reseptiin. Soossi kuulosti hyvältä ja pienen vänkäämisen jälkeen se sai O:ltakin lannistuneen hyväksynnän. Tofu kun kuulemma on makunsa puolesta kuin styroksia söisi ja rakennekin muistuttaa lähinnä kumipalloa. Eikä siitä lähde kuulemma nälkäkään... Ilman kunnon paistamista ja maukasta kastiketta minäkin allekirjoitan ensimmäiset väitteet (vrt. koulu/työpaikkaruokalat), mutta jo ihan vaihtelun vuoksi haluan silloin tällöin kuitenkin natustaa tofuakin.

Nopeasti syntyvässä kastikkeessa oli maut mukavasti kohdillaan ja pilkoin tofun tosi pieniksi kuutioiksi niin, että paistopintaa tuli mahdollisimman paljon. Ihan jees lopputulos! Jos tätä tekisi uudelleen, lisäisin kastikkeen joukkoon myös kasviksia, esim. porkkanakuutioita.

Indonesialaishenkinen maapähkinä-tofukastike
300 g kiinteää tofua (esim. Soyan jalotofu kylmäsavu)
2 valkosipulinkynttä viipaloituna
2 rkl auringonkukkaöljyä
3 rkl sileää maapähkinävoita
3 rkl ketjap manis -soijakastiketta
2 rkl vastapuristettua sitruunamehua
1 rkl Sriracha-chilikastiketta
0,5 dl vettä
8 kevätsipulinvartta
tarjoiluun jasmiini- tai basmatiriisiä

Kuutioi tofu pieniksi puolen sentin kuutioiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy valurautapannulla, lisää joukkoon valkosipuliviipaleet ja kuullottele pari minuuttia. Heitä sekaan tofukuutiot ja ruskista niitä kymmenisen minuuttia niin, että kuutiot saavat kauttaaltaan hyvän paistopinnan.

Laita riisit tässä välissä kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Sekoita maapähkinävoi, soijakastike, sitruunamehu, chilisoossi ja vesi keskenään pienessä kulhossa.

Silppua kevätsipulit ohuiksi renkaiksi. Ota neljännes syrjään annosten koristelua varten ja kippaa loput pannulle tofun sekaan. Kaada perään kastike ja kuumenna seos kiehuvaksi. Jos kastike sakenee liikaa, lisää tilkka vettä ohenteeksi.

Tarjoile tofukastike riisin kera ja ripottele päälle reilusti kevätsipulia.

2 kommenttia:

  1. Tofu maapähkinäkastikeessa on aivan ihanaa;olen itsekin sellaisesta bloggaillut joitakin vuosia sitten. Itse asiassa just eilenkin tein sitä,mutta eri hieman eri tavalla kuin Elinan kastikkeessa;minulla oli soossissa eilen valkosipulia,inkivääriä,.sileää maapähkinävoita au naturel,soijakastiketta,omatekoista srirachaa,hieman hunajaa.Ja sitten paljon kasviksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulliselta! Inkivääri ja hunaja toimii kastikkeessa varmasti tosi kivasti maapähkinän kanssa. Nyt tuli nälkä :)

      Poista