12. helmikuuta 2015

Karitsan potkat oluessa ja yrttirisotto

Kartisa yhdistetään yleensä punaviiniin, valkosipuliin ja tietysti rosmariiniin. Tällä kertaa tästä näistä karitsan kavereista vaihdoimme punaviinin olueen ja yllättäen se toimi todella hyvin.

Karitsan potkat on helppo tehdä, valmistus vaatii käytännössä vain hieman aikaa. Kaikki ainekset pataan ja koko komeus uuniin. Muutaman tunnin odotus ja täydellisen murea herkku on valmis.

Tällä kertaa karitsa sai lisukkeeksi yrttirisoton. Risoton resepti on muokattu versio Maxine Clarkin kirjasta "Risotto" löytyvästä yrttirisotosta. Olutpotkien ohjeeseen vakoiltiin inspiraatiota Valion sivuilta.

Karitsan potkat
2 kpl Familian karitsan potkia (noin 1 kg)
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl italialaista metsähunajaa
3 valkosipulinkynttä
vuorisuolaa
mustapippuria
3 oksaa rosmariinia
3 dl riistalientä
2,5 dl tummaa olutta (esim. Kozel)

Ota potkat sulamaan noin vuorokautta ennen valmistusta. Valmista sen jälkeen marinadi seuraavasti. Sekoita oliiviöljyn sekaan punaviinietikka, hunaja, silputut valkosipulinkynnet ja mausta suolalla sekä pippurilla. Silppua myös 2 rosmariinin oksaa joukkoon ja hiero marinadi potkien päälle. Anna maustua vähintään muutama tunti, mutta mieluiten seuraavaan päivään.

Kuumenna riistaliemi sekä olut ja kaada pataan. Nosta pataan marinoidut potkat ja lisää joukkoon vielä yksi rosmariinin oksa. Mausta suolalla. Laita pata 150-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen vähennä lämpö 100 asteeseen ja anna hautua vähintään neljä tuntia. Käännä potkat padassa kerran pari hautumisen aikana ja valele tarvittaessa haudeliemellä.

Tarjoile yrttirisoton kera.

Yrttirisotto
1,5 l kasvislientä
125 g suolatonta voita
8 kevätsipulia
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruuna
500 g arborio-risottoriisiä
1 nippu lehitpersiljaa
1 nippu timjamia
75 g parmesania
merisuolaa
mustapippuria

Kuumenna ensin kasvisliemi. Sulata puolet voista kasarissa ja lisää joukkoon silputut sipulit. Kuullota kevätsipuleita noin 5 minuuttia. Lisää joukkoon valkoviini ja raasta joukkoon puolikkaan sitruunan kuoret. Anna kiehua, kunnes neste on haihtunut.

Lisää joukkoon riisi ja hämmennä, kunnes riisi on lämmennyt kauttaaltaan. Lisää joukkoon kuumaa kasvislientä reilu kauhallinen kerrallaan. Hämmennä neste riisiin ja anna nesteen välillä imeytyä. Jatka liemen lisäämistä ja imeyttämistä, kunnes risotto on pehmeää, mutta jyvät edelleen kiinteitä. Tähän menee noin 15-20 minuuttia, hieman riisistä riippuen.

Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita joukkoon loput voista. Lisää myös puolen sitruunan raastettu kuori, sitruunan mehu, silputut yrtit ja raastettu parmesani. Peitä kannella ja anna vetäytyä pari minuuttia ennen tarjoilua.


Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti