26. helmikuuta 2015

Marokkolaiset lohipullat ja rusinacouscous

Tänään oli ihan pakko saada marokkolaista ruokaa. Innostuksen syynä oli tietysti eilen YLE Teemalla alkanut Ottolenghi's Mediterranean Feasts -sarja. Mielenkiintoinen makumatka alkoi Marokosta ja jatkuu seuraavina viikkoina mm. Turkkiin, Tunisiaan ja Israeliin.

Tällä kertaa jätimme keittokirjat hyllyyn ja keksimme reseptit itse. Kaapissa sattui olemaan valmiina jopa säilöttyjä sitruunoita, joten nopea kävely lähikauppaan kalan ja korianterin perässä riitti. Raitis ulkoilma tuntui ihan mahtavalta, sillä olemme sairastelleet ja olleet kotona karanteenissa neljän seinän sisällä sunnuntaista asti.

 Lempeän makoisat lohipullat ja runsaan rusinainen couscous täyttivät kepeästi ruualle asetetut odotukset.

Lohipyörykät (20 kpl)
3 valkosipulinkynttä
0,25 säilötty sitruuna + 0,25 säilötyn sitruunan sisus (kuori käytetään couscousiin)
600 g lohifileetä
0,5 korianteriruukku
0,75 tl cayennepippurijauhetta
0,75 tl merisuolaa
0,25 tl mustapippuria
40 g korppujauhoja
1 kananmuna

Hienonna valkosipulinkynnet ja sitruunat. Irrota lofifileestä nahka ja kuutioi kala parin sentin kuutioiksi. Lisää valkosipulit, lohikuutiot, sitruuna ja kuivamausteet monitoimikoneeseen ja surauta nopeasti karkeaksi tahnaksi. Lisää joukkoon korppujauhot ja kananmuna ja sekoita tasaiseksi.

Muotoile taikinasta pyöryköitä ja aista niitä oliiviöljyssä miedolla lämmöllä reilun kymmenen minuuttia, kunnes pullat ovat kypsiä. Tarjoile couscousin kera.

Rusinacouscous
1 keltasipuli
2 rkl oliiviöljyä
4 rkl keltaisia rusinoita
2 rkl mantelirouhetta (jauhoimme lastuista)
1 tl jeeraa
1 ml kanelia
mustapippuria
0,25 säilötyn sitruunan kuori (sisus käytetään lohipulleroihin)
2 dl vettä
2 dl couscous-suurimoita
0,5 tl merisuolaa
0,5 rkl oliiviöljyä
0,5 korianteriruukku

Kuutioi keltasipuli ja kuullota sitä pari minuuttia oliiviöljyssä. Lisää joukkoon rusinat, mantelirouhe, jeera, kaneli ja hienonnettu sitruunankuori. Kuullota paistosta kymmenisen minuuttia. Rouhi joukkoon mustapippuria.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää mukaan suola ja öljy. Ota kattila liedeltä, sekoita joukkoon couscous, peitä kannella ja anna hautua reilun viiden minuutin ajan. Kuohkeuta couscous haarukalla ja sekoita sipulipaistoksen joukkoon.

Hienonna korianterinlehdet ja sekoita couscousin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Mm,herkkua:) Se Ottolenghin sarja onkin tosi hyvä.Olen nähnyt Kreetan ja Tunisian jaksot,jotka löytyy YouTubesta ,mutta en muita eikä Ylen ulkomaiset ohjelmat näy ulkomaille:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä kurjaa, ettei ne näy, mutta onneksi on youtubet ym. Ensi viikolla sitten turkkilaista :)

      Poista