28. helmikuuta 2015

Punaviinirisotto ja karitsan entrecote

Keittiömme on ollut varsin hiljainen parina viime viikkona sukulaisvisiittien, sairastelun ja muun säädön vuoksi. Tänä lauantaina elämä palaili viimein uomiinsa ja ehdimme tehdä itsellemme jopa kiireettömän kolmen ruokalajin illallisen.

Ruokailun päätähdeksi valikoitui tuttu ja turvallinen risotto ja lihatiskiltä sen kaveriksi karitsan entrecote. Punaviinivalintakin oli hintaansa nähden ihan oivallinen ja sopi mukavasti niin risottoon kuin lasiinkin. Olisipa viikossa vaan useampi lauantai...

EDIT: Jälkiviisana täytyy todeta, että tuo karitsan entrecotena meille myyty liha ei ole sitä voinut olla. Toisin kuin mediumina syötävä naudan entrecote eli välikyljys, karitsan entrecote on niskapala ja vaatii pitkän haudutuksen mureutuakseen. Tämä tuli opittua kantapään kautta vähän erilaista curryä tehdessä ja kunnon googlaushan se sitten asian vahvisti.

Punaviinirisotto ja karitsan entrecote
1 punasipuli
1 sellerinvarsi
3 rosmariininvartta
120 g voita
4 dl carnaroli-risottoriisiä
2,5 dl punaviiniä (esim. Campolieti Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2012)
1,2 l kanalientä
60 g parmesanjuustoa
2 rkl timjaminlehtiä
mustapippuria
300 g karitsan entrecotea

Hienonna punasipuli pieneksi ja viipaloi sellerinvarsi ohuiksi siivuiksi. Kuullota kasarissa sipulia ja selleriä rosmariininoksien kanssa 60 grammassa voita miedolla lämmöllä vähintään kymmenen minuuttia, varo ruskistamasta. Nosta rosmariininvarret pois ja lisää joukkoon riisi.

Kuullota riisinjyviä, kunnes ne muuttuvat läpinäkyviksi ja tuoksuvat kevyen paahteiselle. Kaada joukkoon punaviini. Sekoittele hiljalleen, kunnes punaviini on imeytynyt riisinjyviin. Jatka riisin kypsentämistä lisäämällä kauhallinen kerrallaan joukkoon kanalientä ja hämmentämällä varovasti rikkomatta riisinjyviä.

Ruskista tässä välissä myös karitsan entrecotet nopeasti kuumalla pannulla voissa. Laita lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari ja kääri lihat folioon. Kypsennä lihoja 150-asteisessa uunissa 56-asteiseksi ja nosta ne sitten lepäämään vähintään 10 minuutiksi ennen tarjoilua.

Raasta parmesanjuusto. Kun riisinjyvät ovat sopivasti al dente, lisää joukkoon loppu voi, parmesanjuusto ja timjaminlehdet. Sekoita, mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja anna risoton levätä vielä kannen alla kymmenisen minuuttia. Notkeuta liian paksu risotto tarvittaessa kanaliemellä vielä ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Niin klassista ja ah niin hyvää! Rosmariininoksat alussa on uusi kikka, pitää kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin! Rosmariineista irtosi tällä tavalla makua risottoon todella hyvin, kannatti testailla.

      Poista