4. helmikuuta 2015

Runebergin cookiet

Perinteisistä, iki-ihanista Runebergin tortuista on viime vuosina näkynyt blogeissa myös muhkeaa kakkuversiota. Tämän vuoden myyntihitiksi on kuulemma puolestaan povattu torttujen minikokoisia versioita. Me päädyimme kokeilemaan jotain ihan muuta ja uudistimme perinteitä Runebergin torttujen makuisten cookieiden muodossa. Kappas kummaa, ihan aidoille ruunepereille nämä söpöt keksit maistuivat!

Runebergin cookiet (15 keksiä, 2 pellillistä)
170 g voita
50 g ruskeaa täysruokosokeria
150 g fariinisokeria
3 tippaa karvasmanteliaromia
0,5 tl tummaa rommia
1 kananmuna
200 g erikoisvehnäjauhoja
50 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 ml vaniljajauhetta
1 ml piparkakkumaustetta
1 ml hienoa merisuolaa
40 g pakastekuivattuja vadelmia (esim Punnitse ja säästä -puodeista)
koristeluun valkoista sokerikuorrutetta

Mittaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella parin minuutin ajan. Lisää joukkoon kananmuna, karvasmanteliaromi ja rommi ja jatka vielä vatkaamista minuutin verran.

Kaada seoksen päälle jauhot ja niiden päälle mantelijauhe, leivinjauhe, vaniljajauhe, piparimauste ja merisuola. Nypi ne sekaisin jauhojen joukkoon ja vatkaa taikina sitten sähkövatkaimella tasaiseksi. Peitä kulho ja viilennä taikinaa kylmässä vähintään puolen tunnin ajan.

Muotoile taikinasta 15 kpl palloja ja upota kunkin pallon sisään varovasti pari vadelmaa. Asettele taikinapallot leivinpaperien päälle kahdelle uunipellille. Jätä pallojen väliin reilusti tilaa, sillä cookiet leviävät paistuessaan.

Paista keksejä 175-asteisessa uunissa 12 minuutin ajan. Ota cookiet uunista ja paina vielä pehmeiden keksien pintaan välittömästi pari-kolme vadelmaa. Jäähdytä cookiet rauhassa ja koristele ne sitten sokerikuorrutteella.

2 kommenttia:

  1. Onpas kiva ja kekseliäs versio perinteisistä tortuista:)

    VastaaPoista