6. helmikuuta 2015

Sweet & spicy beer can chicken


Beer can chickenissä kana istutetaan oluttölkin päälle ja kypsennetään uunissa, jolloin olut höyrystyy kanan sisällä ja pitää lihan mehevänä. Kyseinen kypsennysmenetelmä on ollut meillä pitkään to-do -listalla, ja kun Familia tarjosi meille testiin pohjois-ranskalaisen maalaiskananpojan, resepti oli selvä.

Nappasimme reseptin melkolailla suoraan Jamielta, tästä. Valmistamiseen saa nähdä hieman vaivaa ja meilläkin oli jonkin verran vaikeuksia saada tipu kestämään seisomassa. Onnistuimme kuitenkin, kiitos grillitikkujen, joilla saimme kanan tuettua.

Lopputulos oli yllättävän hyvä ja mehevä. Mausteet olivat kohdallaan ja kanan liha oli laadukasta, eron broileriin huomasi helposti. Ainoa ongelma kokonaisen linnun paistamisessa on, että koipien ollessa kypsiä niin, että liha irtoaa hyvin luista, rintapalat ehtivät jo hieman kuivahtaa. Tämän ongelman voisi ratkaista varmaan pekoni- tai foliovirityksillä niin, että ne poistaisi rintapalojen päältä vasta bbq-kastikkeen levitysvaiheessa.

Valmista tuli!
Sweet & spicy beer can chicken eli oluttölkissä istuva makeantulinen uunikananpoika
1 kokonainen Familian luomukananpoika (1,5 kg)
oliiviöljyä
0,33 l oluttölkki (esim. luomu- ja täysmallasolut Nikolai vaalea lager)
1 dl barbecue-kastiketta (esim. American BBQ Sauce Kentucky Whiskey)
2 kevätsipulinvartta
1 punainen mieto chili
muutama lehti korianteria

kuivamarinadi:
1,25 rkl savupaprikajauhetta
1,5 tl cayennejauhetta
1 tl fenkolinsiemeniä
1,1 rkl korianterinsiemeniä
0,75 tl jeeraa
0,5 tl keskivahvaa chilijauhetta
1,25 tl merisuolaa
1,5 rkl mustapippureita
1,25 rkl fariinisokeria

Ota kana lämpenemään huoneenlämpöön. Jos käytössä on valmiiksi sidottua kananpoikaa, ratko sidonta pois. Siisti linnusta pois ylimääräinen rasva pyrstön kohdilta. Kuivaa lintu huolella.

Sekoita kuivamarinadi hienontamalla ainekset keskenään morttelissa. Hiero kananpoika sisältä ja ulkoa kauttaaltaan ensin oliiviöljyllä ja sitten kuivamarinadilla. Anna linnun maustua puolisen tuntia ennen paistamista.

Avaa olut ja kaada kokille noin 2/3 oluesta. Tunge tölkki kananpojan sisään ja aseta tipu pystyyn "istumaan" tölkin päälle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tue lintu pystyyn tarvittaessa esim. puisilla grillivarrastikuilla. Paista kananpoikaa 1h 10 minuutin ajan 175-asteisessa kiertoilmauunissa.

Ota lintu uunista ja valele se kauttaaltaan bbq-kastikkeella. Laita lintu takaisin uuniin noin 10 minuutiksi tai kunnes bbq-kastike on tummunut ja muuttunut tahmaiseksi. Siivuta sillä välin chili ja kevätsipulit ja napsi muutama korianterinlehti talteen. Ota lintu uunista ja anna tekeytyä hetken. Tarjoile esim. paahdettujen uunijuuresten kera ja ripottele annosten päälle chilirenkaita, kevätsipulia ja korianterin lehtiä.



BBQ-kastiketta pintaan, huomaa myös grillitikut kanan tukena.
Paahdetut juurekset
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 peruna
1 rkl mustapippureita
2 rosmariininoksaa
merisuolaa

Kuori porkkanat ja palsternakka ja harjaa peruna huolellisesti puhtaaksi. Halkaise juurekset pitkittäin ja höyrytä mustapippureilla, suolalla ja rosmariininoksilla maustetussa vedessä. Jätä juurekset rapsakoiksi. Paahda juurekset nopeasti tulikuumalla grillipannulla juuri ennen tarjoilua ja ripottele tarvittaessa suolaa päälle.




Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Olen jo pitkään haaveillut tämän tempun kokeilemisesta, mutta jotenkin on ehkä jännittänyt, että toimiiko se oikeasti... Nyt kyllä rohkaistun ja kokeilen itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna mennä! Suorastaan koomiselta näyttävä valmistusprosessi nostaa takuulla suupielet ylöspäin :)

      Poista