30. maaliskuuta 2015

Mustekalaa ja sinisimpukoita tomaattikastikkeessa

Babymustekalat olivat luottokalatiskiltämme loppu, joten uskaltauduimme vihdoin ostamaan kunnon tursasta. Ystävällinen kalatiskin myyjä leikkasi meille kokonaisesta mustekalasta kolme lonkeroa (Siskot kokkaa -blogista löytyy kyseisestä herrasta ja mustekalasta sopivasti kuvakin) ja niiden seuraksi nappasimme mukaan myös setin sinisimpukoita. Sitten ei muuta kuin tomaattikastike tulille ja nautiskelemaan.

Juomasuosituksena Soaven viinialueelta kotoisin oleva, garganega-rypäleestä appassimento-menetelmällä valmistettu, kuivatuilta hedelmiltä hennosti tuoksuva kuiva valkoviini Sartori Marani Appassimento 2013.

Mustekalaa ja sinisimpukoita tomaattikastikkeessa
750 g mustekalaa (3 isoa lonkeroa)
2 rkl valkoviinietikkaa
8 valkosipulinynttä
2 keltasipulia
1 vihreä jalapeño
loraus oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhetta
800 g kokonaisia San Marzano -säilyketomaatteja (näihin kannattaa oikeasti panostaa)
1 dl kuivaa appassimento-valkoviiniä (esim. Sartori Marani Appassimento 2013)
0,5 sitruuuna
400 g sinisimpukoita
1 ruukku silopersiljaa
merisuolaa
mustapippuria
rapeakuorista maalaisleipää

Pese mustekalanlonkerot huolellisesti. Kiehauta kattilassa runsaasti vettä ja lisää joukkoon valkoviinietikka ja kaksi kokonaista valkosipulinkynttä. Dippaa ja nosta lonkerot kolmeen kertaan kiehuvaan veteen, jotta ne kiertyvät kauniisti kerälle ja keitä lonkeroita sitten 20 minuutin ajan.

Samalla kun mustekala kypsyy, hienonna sipulit, valkosipulinkynnet ja chili. Kun mustekala on valmis, nosta kattila liedeltä ja anna lonkeroiden jäähtyä keitinliemessä toiset 20 minuuttia. Kuullota sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä paprikajauheen kanssa miedolla lämmöllä reilun parinkymmenen minuutin ajan.

Nosta lonkerot mausteliemestä lautaselle. Lisää tomaatit ja valkoviini sipulipaistoksen joukkoon ja anna hautua miedolla lämmöllä. Irrota lonkeroista ylimääräinen löysä nahka ja pilko lonkerot suupaloiksi. Purista lonkeroiden päälle sitruunamehu ja ripottele päälle suolaa.

Siisti sinisimpukat ja nosta tomaattikastikkeen lämpö kiehuvaksi. Lisää joukkoon lonkeropalat ja simpukat, peitä kattila kannella ja hölskyttele simpukat nopeasti kastikkeen sisään. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes simpukat aukeavat (nouki aukeamattomat yksilöt pois). Nosta kattila liedeltä, silppua joukkoon persilja ja rouhi sekaan makusi mukaan mustapippuria ja suolaa. Tarjoile muhennos tuoreen maalaisleivän kera.

2 kommenttia:

  1. Herkkua:) En ole koskaan käyttänyt noita lonkeroita vaan aina käyttänyt vauvakalmareita,joita saa täälläpäin hyvin tuoreena ,etenkin kylmempänä kautena(kesällä en niitä osta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että, siellä teilläpäin on kyllä ihan mahtavat torit ja puodit kuvista päätellen! :)

      Poista