23. huhtikuuta 2015

Tomaattinen curry karitsan entrecôtesta ja naan-leipä

Karitsan entrecôte syödään usein perinteisesti mediumina, intialaisissa curryissä taas lihaa haudutetaan hartaudella. Cross kitchen -henkeen päätimme kokeilla yhdistää nämä kaksi ja nakkasimme Familialta testiin saadut, nopeasti ruskistetut entrecôtepalat pitkään ja huolella haudutetun currypohjan joukkoon. Vähintäänkin kokeilemisen arvoista! Toteuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että parhaimmalta curry maistui seuraavana päivänä, kun lihat haudutteli lohkeavan mureiksi.

EDIT: Sarjassamme jälkiviisaita huomautuksia: Toisin kuin mediumina syötävä naudan entrecote eli välikyljys, karitsan entrecote on niskapala ja vaatii pitkän haudutuksen mureutuakseen. Sylttytehdas väärinkäsitykselle löytyy karitsarisotto-ohjeestamme.

Superherkulliseen soossipohjaan otimme vinkkejä Amateur Gourmet -blogista. Naanleipiin puolestaan kokeilimme Anna Garamin suosittua reseptiä. Leivistä tuli tällä ohjeella jo paljon parempia kuin aiemmin, mutta omiin käsiin täydellistä luottoreseptiä ei silti vieläkään löytynyt. Löytyisikö se kenties joltakulta teistä?

Tomaattinen curry karitsan entrecôtesta
1 rkl fenkolinsiemeniä
2 rkl juustokuminan siemeniä
1 rkl sarviapilan siemeniä
10 neilikkaa
2 tähtianista
3 vihreää kaardemummankotaa
3 kaffirlimetinlehteä
0,5 rkl keskitulista chilirouhetta (esim. Strarfish + Rocoto Turbo Pube)
0,5 tl muskottipähkinäjauhetta
2 tl kurkumajauhetta
6 punasipulia (5 dl sipulihaketta)
4 valkosipulinkynttä
1 rkl sinappiöljyä
0,5 dl inkivääriraastetta
0,5 kanelitanko
1600 g kokonaisia säilyketomaatteja (esim. San Marzano)
1 rkl Himalajan vuorisuolaa
1 korianteripuskan varret (säästä lehdet annosten päälle)
13 cm appelsiininkuorisuikale
1 appelsiinin mehu
13 cm sitruunankuorisuikale
2 rkl sitruunamehua
1 rkl limemehua
2 dl ananasmehua
1,3 kg Familian karitsan entrecôteta

Paahda fenkolin, juustokuminan ja sarviapilan siemenet kuumalla kuivalla pannulla niin, että niistä lähtee kunnolla tuoksua. Jauha ne sekä anikset, kardemummat kotineen, kaffirlimetinlehdet, chilirouhe, muskottipähkinä ja kurkuma morttelissa hienoksi jauheeksi.

Kuutioi punasipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä kymmenen minuutin ajan sinappiöljyssä. Lisää joukkoon maustejauhe, kanelitanko, säilyketomaatit ja suola. Keittele curryä reilu puolisen tuntia kasaan niin, että nestettä haihtuu reilusti pois.

Silppua korianterinvarret ja sekoita curryn joukkoon. Lisää sekaan myös applesiinin- ja sitruunankuorisuikerot sekä appelsiini-, sitruuna-, lime- ja ananasmehut.

Pienennä lämpöä ja anna curryn hautua vielä 2 tunnin verran (lisää tässä vaiheessa ruskistetut lihat, jos et uskalla kokeilla medium-versiota).

Kuutioi lihat suupaloiksi ja ruskista ne nopeasti kuumalla pannulla. Sekoita lihanpalat curryn joukkoon ja kypsennä curryä vielä muutaman minuutin ajan niin, että lihat kypsyvät mediumiksi. Tarjoile curry välittömästi uunituoreen naanleivän kera.

Naan-leipä (2 kpl)
3,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl valkoista sokeria
1 tl vuorisuolaa
2+2+2 tl voisulaa (tai gheetä)
1 tl leivinjauhetta
2/3 dl maustamatonta jogurttia
2/3 dl kevytmaitoa

Sekoita puolikarkeat vehnäjauhot, sokeri, suola ja 2 tl voisulaa keskenään taikinakulhossa. Tee jauhoseoksen keskelle kuoppa ja kaada sinne jogurtti ja leivinjauhe. Pyöräytä leivinjauhe varovasti jogurtin joukkoon ja anna seoksen kuplia noin puolen minuutin ajan.

Sekoita maito vähitellen taikinan joukkoon. Vaivaa pehmoista taikinaa kunnolla painamalla sitä nyrkillä kulhon reunaa vasten. Lisää vielä mukaan 2 tl voisulaa ja vaivaa tasaiseksi.

Peitä taikina märällä pyyhkeellä jaanna sen levätä 1,5 tunnin ajan. Vaivaa taikinasta sitten ilmat pois ja anna sen levähtää toiset 1,5 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kahtia ja kauli taikinapalat pisaranmuotoisiksi, isoiksi leiviksi. Asettele leivät uuniritilälle leivinpaperin päälle. Paista naanleipiä parin minuutin ajan, käännä ne ympäri ja paista vielä pari minuuttia, kunnes leipien pintaan muodostuu vaaleita laikkuja. Sivele valmiiden naanleipien pintaan loput 2 tl voisulaa.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti