3. kesäkuuta 2015

Naudan paahtopaisti, grillatut munakoisot ja fetadippi

Yllätyimme taannoin positiivisesti grillaamalla pitkästä aikaa ihan perinteistä naudan paahtopaistia. Yön yli marinoitunut lihakimpale oli todella mureaa ja maukasta, ja sen kaveriksi kehitelty fetadippi pääsi kerralla grillilisukkeiden top vitoseen. Palanpainikkeeksi avasimme pullollisen espanjalaista, Tallinnasta raahattua vuoden 2011 Bassus Pinot Noiria, mikä sekin osui mielestämme täydellisesti nappiin. Ei siis ollenkaan hassumpi ilta!

Välimerellinen naudan paahtopaisti
1 kg pihvinaudan paahtopaisti
1 tl jeeraa
0,5 tl cayennepippuria
0,5 tl tulista savupaprikajauhetta
mustapippuria
vuorisuolaa

Hiero maustejauheet lihan pintaan ja anna kuivamarinadin vaikuttaa yön yli. Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistamista. Grillaa paistin pinnat nopeasti ja siirrä liha sitten folioon käärittynä uuniin. Kypsennä paahtopaistia 120-asteisessa uunissa noin tunnin ajan, kunnes lihalämpömittari näyttää 55 astetta. Anna lihan vetäytyä hetki rauhassa ennen leikkaamista. Mausta viipaleet sormisuolalla ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Fetadippi
2 avomaankurkkua (n. 300 g)
vuorisuolaa
250 g paksua turkkilaista jogurttia
200 g fetajuustoa
2 kevätsipulia
kourallinen mintunlehtiä
kourallinen basilikanlehtiä
mustapippuria

Raasta kurkut karkeaksi raasteeksi ja sekoita joukkoon ripaus suolaa, jotta kurkut luovuttavat ylimääräisen nesteen. Painele raaste kuivaksi esim. siivilässä. Sekoita kurkkuraaste jogurtin joukkoon ja murenna sekaan fetajuusto. Viipaloi kevätsipulit ja riivi yrtit hienoksi. Sekoita jogurttikastikkeen joukkkoon ja mausta lopuksi mustapippurilla. Anna kastikkeen makujen tasaantua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Grillatut munakoisot
2 munakoisoa
oliiviöljyä
vuorisuolaa
mustapippuria

Halkaise munakoisot ja leikkaa leikkuupintoihin ristiviillot. Itketä koisot halutessasi hieromalla leikkuupintaan ripauksen suolaa ja asettamalla puolikkaat sitten talouspaperia vasten noin vartiksi. Itse skippaamme usein itkettämisen, eikä siitä ole ollut makuhaittoja.

Sivele leikkuupinnat öljyllä ja rouhaise niille vielä aavistus suolaa ja pippuria. Grillaa koisoihin ensin kaunis grillipinta, laske lämpöä (tai siirrä 175-asteiseen uuniin) ja hauduttele koisoja vielä vajaan puolen tunnin ajan ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti