28. kesäkuuta 2015

Vartaassa grillattu picanha ja marokkolaiset kikherne-porkkanat

Vartaassa grillattuun picanhaan liittyy meillä erityisen lämpimiä muistoja toissavuotiselta Madeiran reissultamme, jolloin pääsimme maistamaan tätä grillilihojen kunkkua ensimmäistä kertaa. Ihan ulkofileen vierestä etelä-amerikkalaisen leikkaustavan mukaan leikattua picanhaa löytyi viime kesänä Familian maahantuomana myös Cittarin tiskiltä ja sitä myöden moneen kertaan myös omasta grillistämme. Picanhan salaisuus on sen paksussa kerroksessa makurasvaa, jonka ansiosta liha pysyy taivaallisen mehevänä ja maistuu ihan syntisen hyvälle.

Tällä kertaa lähdimme hakemaan grilliherkulle kaveria kaukaa picanhan kotimaasta. Lempeän mausteinen marokkolainen porkkana-kikhernesalaatti sopi kuitenkin mitä mainioimmin varraslihan kaveriksi. Resepti löytyi jälleen Perunabluussia-blogista - nopea vilkaisu kekseliään blogin lisukkeet-osioon tarjosi itse asiassa ideoita koko mökkiviikonlopuksi.

Viiniksi suosittelemme mielestämme kympillä kelpo hinta-laatua grilli-iltaan tarjoavaa, hilloista ja mausteista Quinta das Setencostas 2011 -punaviiniä Portugalista.


Grillattu picanha
1,5 kg  Familian picanhanpala
merisuolaa
mustapippuria

Ota liha lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta ja hiero lihan pintaan reilut rouhaisut suolaa ja pippuria.

Taita liha kaksinkerroin niin, että makurasva jää ulkopinnalle ja seivästä palanen vartaaseen. Grillaa lihaa ensin kovassa lämmössä niin, että makurasva sulaa ja rapeutuu. Vähennä lämpöä ja jatka vartaan pyörittelyä grillissä, kunnes lihan sisälämpötila on 49 astetta. Vaihtoehtoisesti voit vuolla lihasta siivuja vähän kerrallaan ja jatkaa aina välillä grillausta niin, että jokaisen siivun grillipinta on täydellinen.

Mökkikeittiön ostoslistalle täytyy lisätä kunnon veitsi...

Marokkolaiset kikherne-porkkanat
4 porkkanaa
0,5 tl jauhettua ceyloninkanelia
0,5 tl jauhettua jeeraa
0,5 tl paprikajauhetta
230 g säilöttyjä kikherneitä
2 tl hunajaa
1,5 tl harissatahnaa
1 punainen kesäsipuli
0,5 sitruuna
pieni nippu minttua

Kuori porkkanat, puolita ne pitkittäin ja leikkaa vinoittain ohuiksi siivuiksi. Kuullota viipaleita öljyssä viitisen minuuttia ja lisää joukkoon kaneli, jeera ja paprikajauhe. Paistele porkkanoita pari minuuttia lisää ja sekoita sitten joukkoon kikherneet, hunaja ja harissatahna. Jatka porkkanoiden kuullotusta, kunnes ne ovat purutuntumaltaan sopivia tarjoiltavaksi. Viipaloi sipuli ja sekoita se porkkanoiden joukkoon. Purista mukaan myös sitruunamehu ja riivi joukkoon mintunlehdet. Tarjoile.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Picanha on komeaa lihaa! Komea varras myös teillä! - Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Niin komea, että sama Broil Kingin grilli löytyy nykyään sekä kotoa että sukumökiltä :)

      Poista