19. marraskuuta 2015

Viiriäiset marokkolaiseen tapaan

Tällä kertaa viiriäisiä marokkolaiseen tapaan, jotain aivan uutta meille. Viiriäiset ovat, jos joku ei tiedä, pieniä fasaanin sukuisia kanalintuja. Viiriäisen munia olen tainnut joskus maistaa, mutta itse liha on jäänyt jostain syystä kokonaan maistamatta. Tulipa nyt korjattua tämäkin tilanne, onneksi.

Vaikka viiriäinen pesiikin jälleen Suomessa, metsästys lienee helpointa (ja laillista) suurten markettien pakastealtaissa, josta mekin saimme linnut napattua talteen.

Resepti tähän ateriaan tuli napattua loistavaksi osoittautuneesta Ferran Adriàn kirjasta Perheateria, parilla pienellä muutoksella ainesosien määriin. Marokkolaiset mausteet ja sitruuna toimivat erinomaisesti linnun kanssa. Ras el hanout on kyllä maineensa veroinen, maustekauppiaan parhaista mausteista tehty sekoitus. Ras el hanout on siis samankaltainen mausteseos kuin Lähi-idässä käytetty Baharat, ja ehkäpä sitä voi verrata myös intialaisiin masaloihin.

Yllätyksenä ateriassa tuli myös se, miten paljon pienessä viiriäisessä oli loppujen lopuksi syötävää. Lintuja peratessa tuntui, että neljä viiriäistä riittää yhdelle syöjälle.. Kaksi lintua per syöjä osoittautui kuitenkin enemmän kuin riittäväksi. Kokki saattoi olla myös melko nälkäinen ruokaa tehdessä.

Viiriäisen liha oli myös yllättävän mureaa ja maukasta, rapeaksi grillattu mausteinen nahka oli kirsikka kakun päällä. Jos et ole vielä maistanut viiriäisiä, kannattaisi.

Viiriäiset marokkolaiseen tapaan
4 kpl viiriäisiä
1,5 rkl ras el hanout -mausteseosta
4 oksaa minttua
2 tl hunajaa
2 tl oliiviöljyä
puolikas sitruuna

Leikkaa viiriäisten siivistä kärjet pois. Halkaise viiriäiset pituussuunnassa vatsan kohdalta auki kokonaan. Avaa linnut lättänäksi ja puhdista viiriäiset. Huuhtele ja kuivaa hyvin. Suolaa ja pippuroi linnut kauttaaltaan ja hiero 2/3 ras el hanoutista pintaan. Anna marinoitua jääkaapissa noin tunnin ajan.

Laita grilli kuumenemaan. Hienonna mintunlehdet ja hiero viiriäisten pintaan. Levitä lintujen pintaan hunaja sekä 2 tl oliiviöljyä. Grillaa viiriäiset kuumassa grillissä välillä käännellen noin 4 minuutin ajan tai kunnes linnut ovat kypsiä. Raasta lopuksi viiriäisten päälle sitruunan kuori.

Kuskuslisuke
1,5 rkl oliiviöljyä
1 dl kanalientä
2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl keltaisia rusinoita
75 g kuskusta
20 g pinaatinlehtiä

Laita pannu liedelle ja lisää pannuun oliiviöljy sekä pinjansiemenet. Kuumenna kanaliemi valmiiksi. Ruskista siemeniä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, mutta varo polttamasta. Lisää joukkoon rusinat, paistele minuutin verran miedolla lämmöllä. Lisää vielä kuskus ja paista taas minuutti.

Heitä perään vielä pinaatinlehdet sekä loput ras el hanoutista. Kaada lopuksi päälle kuuma kanaliemi ja sekoittele hyvin. Laita kansi päälle, ota pannu liedeltä ja anna kuskusin hautua valmiiksi. Sekoita, purista sitruunamehua kuskusin päälle ja tarjoile grillattujen viiriäisten kanssa.

2 kommenttia:

  1. Huomenna pitäisi kokata viiriäisiä arvovaltaiselle (noo, melkein) bloggaajaporukalle, mutta sen on tarkoitus kantaa tryffeliä suuhun. Grilli olisikin kätevä, mutta epäilen ettei kokkauspisteessä sitä ole... täytyy vielä etsiskellä uuni/pannu-version reseptiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuo viiriäinen varmasti paistuu loistavasti myös parilapannussa tai ihan perus valurautapannussa, kunhan on tarpeeksi lämpöä, että saa nahan rapeaksi. Hyvä siitä tulee!

      Poista