25. joulukuuta 2015

Jouluiset appelsiini-suklaa-cookiet

Tänä vuonna emme leiponeet piparkakkuja, vaan sekoittelimme jouluisia mausteita cookietaikinaan yhdessä appelsiininkuoripalojen ja tumman suklaan kanssa. Ihanan paksut, reunoilta rapeat ja sisältä sopivasti sitkaiset keksit toimivat täydellisesti höyryävän kuuman glögin kaverina.

Suklaa-appelsiini-cookiet (12 isoa keksiä, 2 pellillistä)
170 g voita
50 g valkoista sokeria
150 g fariinisokeria
1 kananmuna
250 g erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 ml vaniljajauhetta
1 ml hienoa merisuolaa
2 tl jauhettua ceyloninkanelia
1 tl jauhettuja vihreän kardemumman siemeniä
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
100 g kuivattuja appelsiininkuorikuutioita
100 g tummaa suklaata (70 %)

Mittaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit kulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella parin minuutin verran. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka vielä vatkaamista minuutin verran.

Mittaa seoksen päälle jauhot. Sekoita pienessä kulhossa keskenään leivinjauhe, vaniljajauhe, merisuola ja mausteet. Nypi ne sekaisin jauhojen joukkoon ja vatkaa taikina sitten sähkövatkaimella tasaiseksi.

Leikkaa suklaa veitsellä kuutioiksi ja viilennä palat jääkaapissa tai pakastimessa, jotta ne eivät sula taikinan joukkoon. Sekoita suklaat ja appelsiininkuoripalat lusikalla taikinaan.

Muotoile taikinasta 12 kpl isoja palloja ja muotoile pallot sitten korkeiksi lieriöiksi. Asettele taikinapalat vierekkäin lautaselle ja jäähdytä ne jääkaapissa tai pakastiessa jähmeiksi. Asettele kylmenneet lieriöt leivinpaperien päälle kahdelle uunipellille. Jätä keksien väliin reilusti tilaa, sillä ne leviävät paistuessaan.

Paista joulucookieita 175-asteisessa uunissa 14 minuutin ajan. Jäähdytä cookiet kunnolla ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti