22. heinäkuuta 2015

Porkkana-perunasalaatti

Toisia blogeja lueskelee ja ihmettelee, miten kivoja juttuja ne siellä ruudun toisella puolen aina keksivätkään. Perunabluussia-blogi on yksi näistä inspiraationlähteistäni, varsinkin kun pitää löytää (grillissä valmistuvalle) pääraaka-aineelle jokin maukas kaveri. Tällä kertaa kokeiluun pääsi värikäs, porkkanalla tuunattu perunasalaatti.

Peruna-porkkanasalaatti
6 perunaa
3 porkkanaa
4 kananmunaa
10 coctailkurkkua
2 tl kapriksia
1 nippu silolehtipersiljaa
1 nippu tilliä
3 punaista kesäsipulia
1 rkl kokojyvä-dijonsinappia
200 g  ranskankermaa
0,5 sitruuna
vuorisuolaa
mustapippuria

Kuori ja pilko porkkanat ja perunat pieniksi suupaloiksi. Keitä juureksia väljässä vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta edelleen napakat. Kaada vesi pois. Keitä kananmunia 8 minuutin ajan niin, että ne ovat kovia. Kuori kananmunat ja pilko nekin suupaloiksi.

Kuutioi kurkut hienonna yrtit ja viipali punasipulit. Sekoita juureksia ja kananmunia lukuunottamatta kaikki ainekset keskenän tasaiseksi, lisää mukaan juureskuutiot ja nostele salaatti varovasti sekaisin. Anna salaatin maustua vähintään vartin verran ennen tarjoilua.

20. heinäkuuta 2015

Kısır eli turkkilainen bulgursalaatti

Tein ensimmäistä kertaa kısıriä turkkilaisen ystäväni äidin reseptillä jokunen vuosi sitten läksiäisjuhliini Lontoossa. Jättiämpärillinen herkullista bulgursalaattia hävisi juhlissa nopeasti, valitettavasti samoin on hävinnyt bittitaivaaseen myös alkuperäinen ohje. Tätä salaattia varten virkistinkin muistiani Turkkilaista ruokaa -blogin reseptistä.

Kısır
2 dl bulguria
1 rkl tomaattipyreetä
0,5 rkl chilitahnaa
1 keltasipuli
2 tomaattia
0,5 kurkku
3 kevätsipulia
1 persiljaruukku
sitruunamehua
vuorisuolaa

Kypsennä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan vedessä. Sekoita pehmenneiden jyvien joukkoon tomaattipyree ja chilitahna. Anna seoksen jäähtyä.

Kuutioi keltasipuli ja kuullota palat öljyssä pehmeiksi. Pilko tomaatti ja kurkku pieniksi kuutioiksi, viipaloi kevätsipuli ja silppua persilja.

Sekoita kaikki ainekset bulgurjyvien joukkoon ja mausta salaatti lopuksi makusi mukaan vastapuristetulla sitruunamehulla ja suolalla.

18. heinäkuuta 2015

Savustetulla scamorza-juustolla ja chorizolla täytetyt munakoisot

Bongasimme kaupassa italialaista savustettua scarmoza-juustoa, jota voi käyttää mozzarellan tapaan. Netin syövereistä löytyi Manu's Menu -blogin hauskankuuloinen resepti, jossa munakoisot täytetään chorizolla ja scamorzalla. Maukkaat munakoisoveneet hävisivät nopeasti parempiin suihin ja pikkukokin maiskutusten määrästä päätellen niitä täytyy tehdä toistekin!

Savustetulla scamorza-juustolla ja chorizolla täytetyt munakoisot
4 munakoisoa
4 kpl chorizo-raakamakkaroita
1 kananmuna
0,5 keltasipuli
1 punainen jalapeno
1 rkl tuoretta persiljaa
100 g savustettua scamorza-juustoa
merisuolaa
mustapippuria

Halkaise munakoisot ja koverra puolkkaat lusikalla veneiksi. Silppua munakoisoista koverretut osat pieneksi ja paista ne nopeasti paistinpannulla niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Anna jäähtyä.

Purista makkaroista täytteet kulhoon ja lisää perään munakoisohake ja kananmuna. Hienonna sipuli ja persilja ja viipaloi chili. Kuutioi juusto. Lisää nämäkin makkaramassan joukkoon ja vaivaa täyte sitten tasaiseksi Rouhi mukaan myös hieman suolaa ja mustapippuria.

Täytyä koisonpuolikkaat massalla ja paista veneitä 175-asteisessa uunissa 40 minuutin ajan.

16. heinäkuuta 2015

Vietnam-henkinen flank steak -salaatti

Meillä syödään naudan kuvepaistia eli flank steakia aika usein, se kun on maailman helpointa vain paistaa ja siivuttaa salaatin kaveriksi. Aasialaiset maut sopivat kuvepaistiin joko jo marinadissa tai sitten vasta kastikkeessa, kuten tässä raikkaassa vietnamilaistyylisessä salaatissa.

Vietnam-henkinen flank steak -salaatti 
500 g naudan kuvelihaa (flank steak)
1 pieni kerä rapeaa salaattia, esim. romaine
2 kevätsipulia
3 retiisiä
7 cm kurkkua
1 porkkana
1 punainen miedohko chili
2 laattaa riisinuudeleita (vermiselli)
mustapippuria
vuorisuolaa

kastike:
0,5 yksikyntinen valkosipuli
0,5 punainen mieto chili
1 rkl inkivääriä raastettuna
0,5 limetin mehu
1 rkl ruskeaa sokeria
2 tl vaaleaa riisiviinietikkaa
2 tl tummaa riisiviinietikkaa
3 rkl kalakastiketta
2 rkl vettä

Suolaa ja pippuroi liha ja anna sen marinoitua kylmässä muutaman tunnin ajan. Nosta liha hyvissä ajoin lämpenemään huoneenlämpöön ennen ruuanvalmistusta.

Valmista aluksi kastike. Poista chilistä siemenet ja silppua se ja valkosipulinkynsi pieneksi silpuksi. Raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Anna makujen tasaantua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Viipaloi salaatti, retiisit, kurkku, kevätsipulit ja chili. Vuole porkkanasta kuorimaveitsellä lastuja.

Valmista vermisellit pakkauksen ohjeen mukaan (mutta älä keitä liisterimöykyksi, pidempi liotusaika haaleassa vedessä tuo parhaimman tuloksen).

Grillaa kuveliha mediumiksi (sisälämpötila 55 astetta). Siirrä pihvi folion sisään vetäytymään 10 minuutiksi. Kokoa tällä välin salaatin muut osat lautasille lautaselle ja leikkaa pihvi juuri ennen tarjoilua vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Kruunaa koko komeus salaatinkastikkeella.

14. heinäkuuta 2015

Vartaassa grillattu kalkkuna

Juhannusaattona meillä pyörikin mökin grillissä kokonainen kalkkuna. Kypsennysmenetelmä toimi sinänsä nappiin ja lintu pysyi niin mehevänä, kuin kalkkuna vain voi pysyä. Laiskuuttamme emme jaksaneet marinoida tipua etukäteen, joten maku jäi ymmärrettävästi lähinnä kiinni rapeaan nahkaan. Suuntaviivoja maustamiseen taisimme napata täältä.

Aterian paras osa olikin viime kesän Saksan lomalta mukana kulkenut Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr:in kuiva roséviini, Spätburgunder Rosé Trocken. Vuoden takaisesta reissusta ei vieläkään ole tullut kirjoitettua juttua ja tuskin enää tuleekaan, joten alla edes yhden kuvan verran muisteloita mukavasta reissusta. Neljän tuhannen kilometrin autoreissu Ahr-laakson viinialueelle oli hyvinkin mahdollista silloin reilun kolmen kuukauden ikäisen Pikkukokin kanssa, lastentarvikkeet vain veivät takakontista turhan paljon tilaa tuliaisviineiltä... :)

Viime vuonna tähän aikaan... Prost! Paikallista kuohuvaa seljamehulla maustettuna.
Vartaassa grillattu kokonainen kalkkuna
3,5 kg kalkkuna
1 sitruuna
10 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
2 dl vaaleaa olutta
sormisuolaa

Kuivamarinadi:
2 rkl pprikajauhetta
1 rkl korianterinsiemenjauhetta
2 tl jeeraa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl cayenne-jauhetta


Kuivaa huoneenlämpöinen kalkkuna huolellisesti ja hiero sen pintaan sitten kuivamarinadi. Lohko sitruuna. Murskaa valkosipulit kevyesti painamalla niitä lappeellaan olevan veitsen avulla muhjuksi. Kuori ja lohko keltasipuli. Työnnä kalkkuna pystyasennossa olevaan vartaaseen, lisää linnun sisään sitruuna ja sipulit ja sido sitten tipun koivet ja siivet tiukasti kiinni toisiinsa. Siirrä varras grilliin ja kaada olut folioastiaan linnun alle.

Sytytä grillin takapoltin minimilämmölle ja anna linnun pyöriä grillissä. Sudi kalkkuna kauttaaltaan folioastiassa olevalla, maustuvalla olutliemellä noin puolen tunnin välein, kunnes kalkkuna on kypsä (meillä linnun rintapaloissa tuli mukana pomppaavat mittarit), tähän menee noin kolme tuntia. Sammuta kaasu ja anna linnun vetäytyä vartaassa vielä vähintään parikymmentä minuuttia ennen leikkaamista. Ripottele siivuille sormisuolaa ennen tarjoilua.

Löytyipä kuva niistä harvoista ja valituista kotiintuomisistakin, näistä ihanuuksista on jäljellä enää/vielä kaksi.

12. heinäkuuta 2015

Rapu-nuudelisalaatti misokastikkeella

Kiran bloggaama misokastike meni välittömästi kokeiltavien ruokien pitkälle listalle ja erinomaistahan se nuudeli-rapusalaatin kera olikin. Heräteostoksena kaupasta mukaan tarttuneet sobanuudelitkin saivat samalla arvoisensa käyttökohteen.

Nuudeli-rapusalaatti
300 g lehtikaalia (korvasimme osan muulla salaatilla)
2 nippua (n. 200 g) soba-nuudeleita
1 pieni kurkku
1 ruukku korianteria
250 g jättikatkarapuja
1 tl mustia seesaminsiemeniä
1 tl vaaleita seesaminsiemeniä

Misokastike
2 tl raastettua inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl vaaleaa misotahnaa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl tamarisoijakastiketta
1,5 rkl (aasialaista niitty)hunajaa
0,5 rkl limetin mehua
1 rkl sriracha-chilikastiketta

Valmista ensin kastike. Raasta inkivääri ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kastikkeeksi ja siirrä kulho jääkaappiin odottamaan.

Riivi lehtikaali kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Ryöppää kaaleja 20 sekunnin verran, siivilöi ja valuta kaaleja välittömästi kylmän veden alla.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja anna niiden jäähtyä.

Viipaloi kurkku ja hienonna korianteri.

Paahda ravut nopeasti kypsiksi kuumassa grillissä tai paistinpannussa. Paahda kuivalla, kuumalla pannulla seesaminsiemeniä, kunnes ne alkavat tuoksua paahteisen hyvälle.

Kokoa annokset lautasille ja lorauta lopuksi päälle reilusti misokastiketta.

10. heinäkuuta 2015

Omenainen kaali-jauhelihawokki

Varhaiskaaliaikaan on kaalia tullut popsittua useampana päivänä viikossa. Tässä yksi nopea ja helppo arkiwokkiresepti, jonka nappasimme mökille mukaan Yhteishyvä-lehdestä.

Omenainen jauheliha-kaaliwokki
300 g kerä- eli valkokaalia
1 keltasipuli
1 hapan, vihreä omena
700 g sika-nautajauhelihaa
1 rkl ruskeaa ruokosokeria
1 cm inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
1 punainen miedohko chili
2 nippua sobanuudeleita
3 rkl soijakastiketta

Viipaloi kaali ohuiksi suikaleiksi, kuutioi sipuli ja lohko omena ohuiksi siivuiksi. Wokkaa kasviksia tilkassa öljyä, kunnes nepehmenevät hieman.

Ruskista toisella pannulla jauheliha ja lisää lihan joukkoon hienonnettu chili, raastettu inkivääri ja sokeri.

Keitä nuudelit kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita nuudelit, jauheliha ja kaaliseos keskenään ja mausta lopuksi soijakastikkeella.

8. heinäkuuta 2015

Vietnam-henkinen grilliporsasnuudelisalaatti


Olemme ihastuneet Vietnamin makuihin, vaikkei sinne olla päästy reissaamaankaan (vielä!). Blogia seuranneille on myös selvää, että olemme tykästyneet vartaassa hitaasti grillattuun porsaanniskaan. Nämä kaksi innostusta yhdistämällä saa loihdittua mitä maukkaimman Vietnam-henkisen grilliporsasnuudelisalaatin!

Vietnam-henkinen grilliporsasnuudeli
1 kg porsaankassleria

marinadi:
1 punainen chili
1 yksikyntinen valkosipuli
3 cm inkivääriä
7 kaffirlimetinlehtiä
1 limetin mehu ja kuoriraaste
1 dl vaaleaa soijakastiketta
1 rkl mustaa riisiviinietikkaa
1 rkl vaaleaa riisiviinietikkaa

kastike:
2 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
2 rkl limemehua (1 limetti)
3 rkl kalakastiketta
3 rkl vaaleaa riisiviinietikkaa
2 rkl täysruokosokeria
1 1/2 dl vettä

muut lisukkeet:
150 g valkoretikkaa tikkuina
3 porkkanaa tikkuina
ho fan -nuudeleita
150 g ruskeita busashime-sieniä (shimeji)
nippu tuoretta korianteria riivittynä
nippu thai-basilikaa riivittynä
5 kevätsipulia ohuina viipaleina

Valmista ensin marinadi. Hienonna chili ja raasta valkosipuli ja inkivääri hienoksi. Murskaa kaffirlimetinlehdet. Raasta limetistä vihreä kuoriosa ja purista mehu. Sekoita kaikki ainekset marinadiksi ja anna kasslerin marinoitua yön yli jääkaapissa.

Ota possunniska hyvissä ajoin ennen grillausta lämpenemään huoneenlämpöön. Pujota liha vartaaseen ja aseta grilliin. Sujauta lihan alle alumiinivuoka ja lorauta sen pohjalle sentti-pari vettä. Sytytä grillin takapoltin, laita varras pyörimään ja sulje kansi. Kassler on sopivan ylikypsää tarjottavaksi kolmen tunnin kuluttua.

Valmista possun kypsyessä kasike. Hienonna valkosipuli ja chili ja purista limetistä mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään kastikkeeksi.

6. heinäkuuta 2015

Kookoksinen banaani-raparperipaistos

Pakastimesta löytyi vielä säkillinen viime kesän raparpereja. Siispä äkkiä leipomaan! Lennosta sävelletty raparperipaistos maistui suoraan uunista tullessaan hyvälle, mutta jääkaappikylmänä vielä paljon paremmalle.

Kookoksinen banaani-raparperipaistos (15 cm irtopohjavuokaan)
500 g raparperia (viipaleita pakastimesta)
1 dl ruskeaa täysruokosokeria
1 banaani

taikina:
100 g voita
1 vaniljatanko
2 dl isoja täysjyväkaurahiutaleita
0,5 dl valkoista sokeria
1 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5 dl kookoshiutaleita
2 tl jauhettua ceyloninkanelia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat.

Keitä raparperiviipaleita ja sokeria hillokkeeksi vähintään puolen tunnin ajan niin, että ylimääräinen neste haihtuu pois. Viipaloi banaani.

Sulata voi pehmeäksi, irrota vaniljatangosta siemenet (säästä kuoret esim. vaniljakastikkeen keittelyyn) ja sekoita sitten kaikki taikinan ainekset keskenään. Lusikoi puolet taikinasta vuokaan ja levitä päälle raparperihilloke. Ripottele päälle loput taikinamurusta.

Paista paistosta uunin keskitasolla 25 minuuttia. Tarjoile hieman viilenneenä esim. vaniljakastikkeen kera tai jääkaappikylmänä sellaisenaan.

4. heinäkuuta 2015

Suklaa-banaanijäätelö jäätelökoneella

Vihdoinkin ihan oikea kesä! Helteellä oloa viilentää jäätelö, jossa on samettista banaania ja syntisen suussasulavaa suklaata - eikä lainkaan lisättyä sokeria! Jäätelöiden tekeminen on loputonta riemua, sillä aina löytyy uusia valloittavia makuja ja näppäriä tekemisen tapoja.

Avaimena onnistumiseen on oikeastaan vain tarpeeksi vähäinen sekoittaminen massaa kuumentaessa sekä massan jäähdytys superkylmäksi ennen jäätelökoneeseen laittamista, jotta kerma ei sitten jäätelökoneessa kirnuunnu voiksi ja muodosta jäätelöön pieniä rasvarakeita. Massan keittäminenkään ei ole pakollista, lähes yhtä hyvää jäätelöä saa aikaan simppelisti raaoista keltuaisista.

Banaani-suklaajäätelö
1 iso, kypsä banaani
3 dl kevytmaitoa
2 dl vispikermaa
4 kananmunankeltuaista
100 g 86 % tummaa suklaata

Surauta banaani ja maito sileäksi massaksi kattilassa sauvasekoittimella. Kaada joukkoon kerma. Riko kananmunankeltuaisten rakenne lasissa ja sekoita munat sitten kattilaan jäätelömassan joukkoon. Lämmitä seosta hitaasti välillä hämmentäen, kunnes se on 82-asteista tai alkaa silmämääräisesti saeta. Ota kattila liedeltä ja anna massan jäähtyä hetken. Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita se hieman jäähtyneen jäätelömassan joukkoon. Jäähdytä massa sitten jääkaappikylmäksi.

Kaada kylmennyt jäätelömassa koneeseen ja surruuta jäätelöksi. Kaavi valmis jäätelö pakasterasiaan ja pakasta sitä vielä pari tuntia ennen pallojen muotoilua.