21. helmikuuta 2016

Ibericoporsaan sisäfileetä ja paahteista paprikarisottoa

Ylistyslaulumme Espanjan mustalle possulle jatkuu. Ibericoporsaan sisäfileen mahtavan vivahteikasta, hieman pähkinäistä makua ei kannata lähteä peittämään yltiöpäisellä maustamisella. Tässä reseptissä illallisen päätähteä tukee tasavarmalla suorituksellaan espanjalaisen keittiön kivijalkana tunnettu paprika. Onnistuneimpia risottojamme!

Paprika on espanjalaisessa ruoanlaitossa niin arvostettu ainesosa, että maassa on kaksi Denomination of Origin -merkittyä paprikantuotantoaluetta; La Vera ja Murcia. La Veran alueella paprikat kuivataan hiljalleen savuavan tammipuun yllä, mikä antaa jauheille mahtavan savuisen aromin. Murciassa taas paprikat kuivataan ulkona kuuman auringon alla. Paprikajauheet jaetaan lisäksi kolmeen pääkategoriaan hedelmäisen makeasta dulcesta kitkerämpään agridulceen ja tuliseen picanteen. Espanjalaisia paprikajauheita löytyy ainakin täällä pääkaupunkiseudulla nykyään suuremmista marketeista.

Familian maahantuoma laatuliha sai kumppanikseen lasiin Teneriffalta joulun alla tuomaamme Bodegas El Penitenten paikallisesta Listan Negro -rypäleestä valmistamaa Arautava-punaviiniä vuodelta 2013.

Mustan possun kauniin tummanpunaisen lihan uskaltaa melko lailla huoletta jättää kansainväliseen tapaan mehukkaaksi mediumiksi (lue perustelumme täältä).

¡Buen provecho!

Ibericoporsaan sisäfilee
1 (n. 330 g) Familian ibericoporsaan sisäfilee
merisuolaa
mustapippuria
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä

Ota liha lämpenemään huoneenlämpöiseksi hyvissä ajoin ennen paistamista. Hiero fileen pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Kuumenna valurautapannu ja lisää pannulle voi. Kun tirinä on hiljentynyt, lisää mukaan myös öljy. Ruskista porsaanfilee kauttaaltaan pannulla.

Nosta filee folionpalan päälle ja tökkää sen paksuimpan kohtaan lihalämpömittari. Kääri folio kiinni ja paista lihaa 150-uunissa, kunnes sisälämpötila näyttää 60 astetta. Ota paketti uunista (lämpötila nousee vielä hetken 62 asteeseen) ja anna lihan vetäytyä rauhassa folion sisällä kymmenisen minuuttia ennen leikkaamista.

Paahteinen paprikarisotto
2 isoa punaista paprikaa
n. 1,5 l kasvislientä
2 salottisipulia
50 g voita
400 g vialone nano -risottoriisiä
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 tl savupaprikajauhetta (Pimentón Dulce de la Vera)
0,5 tl tulista savupaprikajauhetta (Pimentón Picante de la Vera)
35 g parmesanjuustoa

Leikkaa paprikat neljään osaan ja asettele kuori ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda paprikoita 200-asteisessa uunissa noin parinkymmenen minuutin ajan, kunnes niiden liha on pehmeää ja kuori kunnolla mustunut. Nouki paprikat muovipussiin, sulje pussi tiiviisti ja anna paprikoiden jäähtyä. Irrota jäähtyneistä paprikoista varovasti kuoret ja laita paprikat sitten mortteliin. Murskaa paprikat karkeaksi massaksi morttelissa.

Kuumenna kasvisliemi poreilevaksi kattilassa.

Pilko salottisipulit ja kuumenna 25 grammaa voita isossa kasarissa. Kuullota sipuleita voissa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää joukkoon riisit ja kuullota seosta, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi ja tuoksuvat hieman paahteisilta. Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen imeytyä riisiin. Lisää sitten joukkoon paprikamassa ja paprikajauheet.

Lisää joukkoon kasvislientä kauhallinen kerrallaan risottoa hiljalleen sekoitellen.  Kun neste on lähes imeytynyt riiseihin, lisää seuraava kauhallinen lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmentynyt ja risoton rakenne on kermainen. Varo kypsentämästä riisiä yli, jätä jyvät al denteksi.

Ota kasari liedeltä ja lisää joukkoon loput 25 grammaa voita pieneksi kuutioituna. Raasta parmesan ja sekoita risoton sekaan. Anna tekeytyä vajaat viisi minuuttia. Notkista risotto tarvittaessa vielä ennen tarjoilua kasvisliemellä.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

  1. Pelkkä sana -ibericopossu- saa veden kielelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! :) On se vaan niin taivaallisen hyvää, olipa sitten ilmakuivattua, paistettua, hiljalleen haudutettua...

      Poista