8. helmikuuta 2016

Itse tehdyllä mantelimassalla täytetyt laskiaispullat

Jos valita pitää, niin mantelimassa on tietenkin ainoa oikea laskiaispullatäyte - mutta miksi oikeastaan pitäisi valita? O rakenteli jälleen omiin laskiaispulliinsa tuplatäytteet, mutta minä tyydyin maistelemaan pelkkää ensimmäistä kertaa itse tekemäämme mantelimassaa. Eipä ole aiemmin juolahtanut mieleen, että sitä olisi niin helppoa valmistaa. Fifty-fifty mantelijauhoja ja sirosokeria kulhoon, vaniljatangosta siemenet joukkoon ja loraus vettä sekaan - valmis!

Pullataikinan teimme taas äitini tuttua reseptiä noudatellen - sen avulla taikinasta tulee aina upean ilmavaa ja pumpulimaisen pehmeää. Vielä kun joskus keittiöömme mahtuisi yleiskone taikinoita vaivaamaan...

Mantelimassa
160 g mantelijauhoa
160 g hienoa valkoista sirosokeria
1 ceyloninvaniljatanko
4 rkl vettä

Sekoita mantelijauhe ja sokeri keskenään, kaavi joukkoon vaniljatangosta siemenet ja nypi ne tasaisesti manteli-sokeriseoksen joukkoon. Lisää mukaan vesi ruokalusikallinen kerrallaan, massaa käsin sekoittaen ja muotoile massa sitten tangoksi. Kääri tanko tiukasti tuorekelmuun ja anna sen jähmettyä jääkaapissa parin tunnin ajan ennen käyttöä.


Laskiaispullat
taikina:
1 kananmuna
1,25 dl valkoista sokeria
1,5 tl vastajauhettuja vihreän kardemumman siemeniä (tai 1 rkl jauhettuna myytävää kardemummaa)
3/4 tl merisuolaa
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
200 g voita
n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

lisäksi:
1 kananmuna voiteluun
raesokeria
2 dl vispikermaa
1 rkl valkoista sokeria
vadelmahilloa
mantelimassaa

Vatkaa kananmuna, sokeri, suola ja kardemummajauhe vispilällä vaaleankeltaiseksi, muttei vielä kuohkeaksi vaahdoksi.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota joukkoon hiiva ja kaada muna-sokeriseoksen joukkoon. Jatka vatkaamista vispilällä käsin (näin saat ekstrailmavuutta taikinaan) ja lisää vähitellen joukkoon muutama desi vehnäjauhoja. Kun taikina on liian raskasta vispilälle, vaihda sähkövatkaimeen, yleiskoneeseen tai jatka vaivaamista käsin. Lisää joukkoon jauhoja, kunnes taikina on kiinteää.

Sulata rasva ja kaada se taikinan joukkoon. Jatka vaivaamista ja lisää sekaan vähitellen jauhoja, kunnes taikina on löysää, mutta leivottavissa olevaa. Anna taikinan kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 30 min) ennen leipomista.

Vaivaa taikinasta ilmat pois ja pyörytä taikina tangoksi. Leikkaa tangosta haluamasi kokoisia möykkyjä ja pyörittele käsien välissä pyöreiksi pulliksi.

Anna pullien kohota liinan alla viitisentoista minuuttia, voitele ne kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 200-asteisessa uunissa reilu kymmenisen minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin värisiä. Anna pullien jäähtyä rauhassa ennen leikkaamista.

Vatkaa kerma ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Leikkaa pullista hatut irti. Täytä pullat kermavaahdolla, mantelimassalla ja/tai vadelmahillolla.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä pullia, nam! Minä en ehtinyt viikonloppuna leipomaan, joten on pakko tänä(kin) vuonna tyytyä leipomoiden laskiaispulliin. :( No ehkä sitä laskiaista voi viettää vähän jälkijunassakin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin olisi vielä runebergin tortut leipomatta tältä vuodelta, jos sovitaan että helmikuu on kokonaisuudessaan herkkukuu :)

      Poista