3. heinäkuuta 2016

Vehnätön pizzapiirakka tattarista, hirssistä ja riisistä

"Tonton-ruoka" on ihan oma taiteenlajinsa. Kokeilimme tehdä pizzataikinan FODMAP-rajoituksia noudattaen riisi-, hirssi- ja tattarijauhoista. Lopputuloksena oli ihan kiva piirakkapohjamainen pizza, siis pizzapiirakka. Eihän sitkottomalla taikinalla paljoa tekemistä ole italialaisen pizzan kanssa, mutta ihan mukavaa vaihtelua se toi pizzatorstai-iltaan. Reseptiin poimin ideoita mm. Yrttipurkki-blogista.

Sen verran asia jäi kuitenkin vaivaamaan, että vaivasimme heti seuraavana päivänä spelttijauhoista melko lailla täydellisen FODMAP-pizzan. Lähiaikoina julkaisulistalla on siis myös aivan erinomaisen speltti-pannupizzan ohje!

Vehnätön pizzapiirakka
taikina:
3,5 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
2 tl valkoista sokeria
1 rkl psylliumjauhetta (esim. Vi-Siblin)
3 dl riisijauhoa
2 dl hirssijauhoa
2 dl tattarijauhoa

kastike:
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl ruohosipulisilppua
mustapippuria

täytteet:
125 g Mozzarella di Bufala Campana -juustoa
100 g vihreitä oliiveja
50 g salamia
kourallinen punapinaattia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mukaan öljy, suola, sokeri ja psylliumjauhe. Sekoita ja anna psylliumjauheen turvota vedessä hetkisen. Sekoita nesteen joukkoon jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota tunnin verran. Taikina ei kohoa paljoa, mutta joitain isompiakin ilmakupia siihen kuitenkin ilmestyy.

Sekoita kastikkeen öljy ja viinietikka keskenään ja lisää mukaan hienonnettu ruohosipuli ja muutama rouhaisu mustapipuria. Levitä kastike tasaisesti pohjan päälle. Riivi mozzarella paloiksi ja asettele pizzalle.

Paista pizzaa 225-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Viimeistele pizza ennen tarjoilua salamisiivuilla ja punapinaatin lehdillä.

2 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Mukavaa välillä haastaa itseään ihan uudentyyppisillä jutuilla :)

      Poista