18. syyskuuta 2016

Chả Cá, vietnamilainen kala

Vietnamilainen keittiö on monipuolisuudessaan kutkuttavan mielenkiintoinen. Toivottavasti vielä jonain päivänä pääsen maistelemaan vietnamilaisherkkuja ihan paikan päälle asti. Sillä välin kotikeittiössä voi kokkailla esimerkiksi tätä jännästi tilli-jogurttisoosissa marinoitua kalaa.

Raikas resepti on peräisin Pauline Nguyen keittokirjasta Secrets of the red lantern, jonka Sillä Sipuli -blogin Merituuli oli löytänyt Vietnamin reissullaan Ho Chi Minh Cityn sotamuseon kaupasta.

Vietnamissa kalanpalat paistettaisiin pienellä pannulla kuumilla hiilillä, mutta espoolaisversiossa hiiligrillin virkaa sai toimittaa induktioliesi.

Chả Cá, vietnamilainen kala
1 kg siikaa tai muuta vaaleaa kalaa
8 kevätsipulia
4 valkosipulinkynttä
1,3 rkl kurkumajauhetta
2 tl curryjauhetta
2,5 rkl maustamatonta jogurttia
1,25 dl kalakastiketta
4 rkl valkoista sokeria
4 rkl auringonkukkaöljyä
1 ruukku tilliä
2,5 dl kalalientä
1 sitruuna
mung-pavunituja
nuudeleita

Kuutioi kalafileet suupaloiksi.

Viipaloi kevätsipuleista vaaleat osat ja jauha ne valkosipulinkynsien kanssa morttelissa tahnaksi. Sekoita tahna, kurkuma, curry, jogurtti, kalakastike, sokeri ja 2 rkl öljyä kalapalojen joukkoon. Hienonna tilli ja lisää kolmannes silpusta kalojen sekaan. Anna kalojen marinoitua viileässä vähintään tunnin ajan.

Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne viileän veden alla.

Pilko 4 kevätsipulin vihreät osat viipaleiksi.

Kuumenna loput 2 rkl öljyä valurautapannulla. Paista kaloja puolen minuutin ajan, käännä ne ympäri ja kaada joukkoon kalaliemi. Anna kalojen hautua kypsiksi noin viiden minuutin ajan.Siirrä ann sivuun liedeltä ja purista joukkoon sitruunamehu.

Sekoita nuudelien joukkoon idut, kevätsipuliviipaleet ja loppu tillisilppu. Annostele nuudelit lautasille ja lusikoi päälle kalaa kastikkeineen.

6 kommenttia:

  1. Ihanaa että löysit tämän reseptin (ja muistutit sen olemassaolosta meille). Pitäisikin tehdä taas, on niin hyvää!

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa niin hyvältä! Vietnamilaiseen keittiöön tutustuin hieman Yhdysvalloissa asuessa,ja on se hyvää.Täälläkin on pari tosi hyvää vietnamilaista ravintolaa,mutten ole käynyt niissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teilläpäin on ihan runsaudenpula hyvistä ruokapaikoista :) Vietnamilaisen keittiön makumaailma on kyllä ihana!

      Poista
  3. Meillä ollaan kovia kalaruokafaneja, mutta vietnamilaisittain ei olla koskaan kalaa syöty. Mahtava ainekset tässä, joten varmasti kokkeillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, kivaa vaihtelua vakioresepteihin :)

      Poista