29. lokakuuta 2016

Härkätatakia ja daikonsalaattia

Kilo tatakia. Tuo pieni virke on pyörinyt to do -listalla vähintään pari vuotta, ja nyt vihdoin kirjaus pääsi toteutukseen asti. Tataki on valmistustapa, jossa liha tai kala paistetaan ensin nopeasti niin, että sisus jää raa'aksi ja sitten se marinoidaan pikaisesti. Lihan laatuun kannattaa siis ehdottomasti (aina, myös) tatakia tehdessä panostaa.

Selailin Henri Alénin Vuoden keittokirjaa ja sen sivuilla komeili raikkaan valkoretikan kanssa tarjoiltavan härkätatakin resepti. Lisäsimme retikan kaveriksi vielä porkkanaa ja vuonankaalia. Mahtavan maukas ja raikas ruokalaji, josta ei meinannut saada tarpeekseen!

Härkätataki
1 tl raastettua inkivääriä
2 rkl japanilaista soijakastiketta
0,5 dl puolikuivaa sakea
2 rkl miriniä
1 kevätsipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g rotukarjan marmorifileetä
seesamiöljyä paistamiseen

Raasta inkivääri ja lisää raaste soijakastikkeen, saken ja mirinin kanssa kattilaan. Kiehauta seos ja ota liedeltä. Viipaloi kevätsipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne kuuman kastikkeen joukkoon. Anna jäähtyä.

Leikkaa ulkofilee pitkittäin kolmeksi tangoksi. Kuumenna valurautapannu ja kaada pannulle loraus seesamiöljyä. Ruskista lihatangot nopeasti kuumalla pannulla niin, että liha jää keskeltä vielä aivan raa'aksi. Viipaloi lihat ohuiksi siivuiksi.

Daikonsalaatti
20 cm pätkä valkoretikkaa eli daikonia
2 porkkanaa
50 g vuonankaalia

Leikkaa kuorituista retikasta ja porkkanoista kuorimaveitsellä ohuita lastuja. Asettele lastut ja vuonankaali lautasille salaattipediksi. Lisää tatakisiivut salaatin päälle ja kaada jäähtynyt kastike lihojen päälle. Anna lihojen marinoitua hetken ennen annosten tarjoilua.

Ponzu-kastike
0,75 dl sitruunamehua
0,75 dl japanilaista soijakastiketta
2 rkl vettä
2 tl raastettua inkivääriä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarjoile kastike tatakin ja salaatin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti