24. lokakuuta 2016

Mallaspurilaiset

Hampurilainen, se on vaikea laji. Etenkin ravintolakeittiöissä. Monen pettymyksen jälkeen syömme purilaisemme joko luottopaikassamme Tapiolan Funky Burgerissa tai kaikkein mieluiten ihan omin pikku kätösin kotona valmistettuna.

Laatulihasta syntyy Heston Blumenthalin reseptillä mahtavan lihaisat pihvit. Sämpylät saavat tuhdin makunsa ja rakenteensa maltaista ja oluesta. Taikinan nesteenä käytetty Musta Valssi on Rekolan Panimon ja Mathildedalin Kyläpanimon yhteistyössä syntynyt paahteisen tumma luomuolut. Väliin vielä paksu siivu vahvaa cheddaria, reilusti raikasta tomaattisalsaa ja voissa rapeiksi paistettuja herkkusieniä. Avot!



Maailman parhaat hampurilaispihvit (4 kpl)
600 g rotukarjan entrecôteta
hienoa merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria

päälle:
4 viipaletta cheddarjuustoa
4 herkkusientä
1 rkl voita

Leikkaa liha kolmen sentin kuutioiksi ja suolaa palat. Siirrä jääkaappiin maustumaan vähintään pariksi tunniksi.

Ota puolet kuutioista ja jauha ne lihamyllyssä 3 mm leikkuuaukolla pieneksi. Sekoita jauheliha jäljelle jääneiden kuutioiden sekaan ja vaihda lihamyllyyn 8 mm leikkuuaukko. Jauha lihamassa koneen läpi niin, että jauheliha valutetaan varovasti tuorekelmun päälle pitkittäin samaan suuntaan pariin kerrokseen (pyydä kaveria tähän vaiheeseen avuksi).

Kääri jauheliha tiukasti kelmuun niin, että jauheliha säilyy samalla lailla pitkittäin. Ota kelmun päistä kiinni ja ala kiertää lihapötköä ympäri voimalla niin, että liha litistyy supertiiviiksi paksuksi rullaksi, jonka halkaisija on noin 12 senttimetriä. Siirrä rulla jääkaappiin vetäytymään ja valmista muut hampurilaisten ainesosat.

Kun kaikki on valmista, ota rulla jääkaapista ja leikkaa se neljäksi pihviksi kelmun läpi. Irrota lihakiekoista kelmut ja öljyä pihvit kauttaaltaan. Grillaa kuumassa grillissä parin minuutin verran per puoli tai kunnes sisälämpötila on 48 astetta. Rouhi pihvien pintaan mustapippuria. Vuole cheddarista siivuja ja peitä kukin pihvi juustoviipaleella. Anna juuston sulaa grillissä hetken ennen tarjoilua.

Viipaloi herkkusienet ja paista ne rapeiksi voissa. Jaa sienet juustoisten pihvien päälle ja kokoa hampurilaiset.

Mallassämpylät (16 kpl)
5 dl tumma ja tuhtia olutta (esim. Musta Valssi)
50 g voita
1 dl tummaa siirappia
50 g hiivaa
1 rkl suolaa
1 dl mämmi- ja leipämaltaita
3 dl neljän viljan hiutaleita
1,5 dl puolikarkeita spelttijauhoja
10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Sulata voi kattilassa ja lisää perään olut ja siirappi. Lämmitä seos 37-asteiseksi ja liota joukkoon hiiva. Lisää mukaan suola, maltaat ja hiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan levätä 15 minuutin ajan.

Vaivaa taikinaan spelttijauhot ja vehnäjauhoja, kunnes taikina on kimmoisaa ja leivottavissa. Kohota taikinaa liinan alla tunnin verran.

Kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa siitä ilmat. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa se 16 yhtä suureen osan. Pyörittele palat sämpylöiksi ja asettele ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Anna sämpylöiden kohota liinan alla15 minuutin ajan.

Paista sämpylöitä 175-asteisessa kiertoilmauunissa noin 20 minuutin ajan.

Halkaise sämpylät ja ruskista leikkuupinnat nopeasti grillissä ennen hampurilaisten kokoamista.

Tomaattisalsa
2 kypsää tomaattia
2 kevätsipulia
0,5 sitruunan mehu
1 tl valkoista sokeria
merisuolaa

Kalttaa tomaatit tekemällä pohjaan ristiviillot ja upottamalla tomaatit sitten hetkeksi kiehuvaan veteen. Viilennä tomaatit nopeasti kylmällä vedellä ja irrota kuoret. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi sitten tomaattiliha.

Hienonna sipulit varsineen ja sekoita tomaattikuutioiden joukkoon. Purista joukkoon sitruunamenu, lisää sokeri ja mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti