10. huhtikuuta 2017

Melkein butadon

Muutamia vuosia sitten, aivan blogin alkuaikoina, tuli tehtyä tätä aihetta liipaten porsaankylki-donburia. Onneksi kehitys kehittyy niin makujen kuin kuvienkin osalta..

Tällä kertaa lähdimme valmistamaan tuon vuosientakaisen reseptimme pohjalta jotain uutta ja päädyimme lähes butadoniin. Toki laajasti ajatellen tämäkin annos täyttänee butadonin määritelmän; buta = possu, donburi = kulho. Tässä melkein-butadonissa valmistimme porsaan hieman perinteistä poiketen pehmeäksi haudutellen ja rapeaksi paistaen.

Rapean mehukkaan possun ja riisin kylkeen valmistimme sekalaisen määrän vihanneksia, sieniä ja muuta maistuvaa.

Lopputulos oli mitä mainioin, mutta valmistukseen saa kulumaan aikaa reilusti. Ajan lisäksi kannattaa varata myös hyvät hermot, mikäli aiot itse kiillottaa eli pestä riisit...

Marinoitu porsaankylki
500 g luutonta porsaan kylkeä
1 rkl ruokokidesokeria
2 rkl tummaa japanilaista soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl sakea (esim. Kura no Machi Tokubetsu Junmai Ginjo)
2 valkosipulinkynttä
1 tl raastettua inkivääriä
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl chilijauhetta

Nosta possunkylki pussiin tai vakuumimarinaattoriin. Sekoita loput ainekset keskenään marinadiksi ja hiero possun pintaan. Anna marinoitua noin vuorokausi.

Laita uuni kuumenemaan noin 150 asteeseen. Valuta possusta ylimääräiset marinadit ja kääräise kylki folioon. Paista uunissa 2-3 tuntia tai kunnes possu on mehukasta ja mureaa.

Paloittele possu isoiksi kuutoiksi kun se on hieman jäähtynyt. Paista possukuutiot kuumalla pannulla öljyssä pinnaltaan rapeiksi.

Donburi-kastike
1 dl tummaa japanilaista soijakastiketta
1 dl sakea
1 rkl miriniä
4 rkl ruskeaa ruokokidesokeria

Mittaa ainekset kattilaan ja kiehuttele hiljalleen viitisen minuuttia.

Höyrytetty riisi
2,5 dl puuroriisiä

Pese eli kiillota riisi; kaada riisi laakeapohjaiseen kulhoon ja lorauta päälle kylmää vettä niin, että riisit juuri ja juuri peittyvät. Hiero varovasti riisinjyviä käsissä kunnes vesi on sameaa. Kaada vesi pois ja lorauta päälle puhdasta kylmää vettä. Jatka pesua näin niin kauan kunnes pesuvesi ei enää samene.

Keitä riisiä reilussa vedessä 4 minuuttia. Valuta riisit ja nosta lävikköön ja höyrytä kannen alla noin 15 minuuttia.

Muuta
100 g sokeriherneenpalkoja
2 kananmunaa
150 g kuningasosterivinokkaita (eringi)
1 porkkana
1 kevätsipuli

Keitä herneet suolavedessä napakan kypsiksi. Paista kananmunat ohuena levynä ja leikkaa neliöiksi. Paista isoiksi pilkotut sienet voissa, raasta porkkana ja pilko sipuli.

Kokoa annos: pohjalle riisiä, riisin päälle muut ainekset vapaavalintaisessa järjestyksessä. Lorauta lopuksi koko annoksen päälle reilusti donburi-kastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti