18. huhtikuuta 2017

Poronlihapullia ja puikulamuussia

Pääsiäisloma hujahti ohi vauhdikkaasti ensin mökillä rentoutuen, sitten ex tempore Tallinnassa herkutellen. Kiireetöntä mökkitunnelmaa ja mahtavia ravintola-annoksia voi käydä vakoilemassa blogin Instagramin puolelta. Täällä blogissa palataan vielä pääsiäistä edeltävään viikkoon, huonossa valaistuksessa väsyneenä otettuihin valokuviin ja pakastimentyhjennyspuuhiin. Puolikkaasta poronvasastamme ei taida mökillä syödyn porokeiton ja näiden lihapullien jälkeen ollakaan enää paljoa jäljellä.

Porosta on moneksi! Tällä kertaa teimme kaksi erilaista versiota poronlihapullista; kevyemmän puolukka-kauraversion ja voissa paistetun pancettaversion. Pullien kaveriksi sopii tietysti perinteinen puikulamuussi - tai siitäkin rasvaton ja maidoton kevennetty painos...

Väliaikaiset ruokavaliorajoitteet toisaalta masentavat, mutta toisaalta pakottavat luoviin kokeiluihin. K-ruoka-sivustolta bongattujen, pienin muutoksin toteutettujen puolukka-kaurapullien rakenne oli juuri täydellisen pehmoinen ja maku mukavasti alleviivaavan suomalainen. Puikulamuussikin maistuu yllättävän hyvältä ihan vain omaan keitinveteensä pyöräytettynä.

Voissa paistetut, pancettaa sisäänsä kätkeneet poropullatkin kuulemma maistuivat mahtavan meheviltä, mitä en yhtään epäile.

Puolukkaiset poropullat
0,75 dl pikakaurahiutaleita
0,5 rkl perunajauhoja
0,4 dl puolukkahilloa
0,25 dl vettä
250 g poronjauhelihaa
1 pieni kananmuna
0,75 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria

tarjoiluun:
puolukkahilloa
suolakurkkuja

Sekoita kaurahiutaleet, perunajauhot, puolukkahillo ja vesi keskenään ja anna turvota noin 10 minuutin ajan.

Pyöräytä joukkoon jauheliha, kananmuna ja suola. Rouhi lopuksi sekaan mustapippuria.

Muotoile massasta pyöryköitä ja paista niitä 175-asteisessa kiertoilmauunissa noin 15 minuutin ajan.


Kevyempi puikulamuussi
500 g puikulaperunoita
merisuolaa

Kuori perunat ja lohko ne muutamaan osaan. Keitä kypsiksi suolavedessä. Ota keitinvettä talteen. Muussaa perunat tasaiseksi ja ohenna massa muussiksi keitinvedellä. Tarkista lopuksi suolan määrä.



Pancettaiset poropullat
100 g pancettaa
250 g poronjauhelihaa
1 kananmuna
0,5 dl korppujauhoja
merisuolaa
mustapippuria

tarjoiluun:
puolukkahilloa
suolakurkkuja

Leikkaa pancetta pieneksi silpuksi. Lisää silppu kylmälle paistinpannulle ja kuumenna hitaasti niin, että rasva lähtee sulamaan.

Kaavi pancettasilppu rasvoineen kulhoon ja sekoita joukkoon jauheliha, korppujauhot, suola ja pipppuri.

Muotoile massasta isoja pyöryköitä ja ruskista ne voissa paistinpannulla. Siirrä pullat uuniin ja paista kymmenisen minuuttia.


Perinteinen puikulamuussi
500 g puikuloita
50 g voita
merisuolaa

Keitä kuoritut puikulat suolatussa vedessä. Muussaa ne ja lisää joukkoon reilusti lämmitettyä voita. Sekoita hyvin. Tarkista lopuksi suolan määrä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti