24. huhtikuuta 2017

Sitruunaiset kvinoaruudut

Kvinoan viehkon pähkinäinen maku on herätellyt ajatuksia kokeilla sen käyttöä myös leivonnassa. Erityisesti kotimainen luomukvinoa on ihan huipputuote!

Kvinoajauhojen myynti puoleen hintaan Espoon keskuksen valitettavasti lopettavassa Punnitse & Säästä -puodissa sai tarttumaan tuumasta toimeen ja lähdin kehittelemään reseptiä. Koska käteni on ranneleikkauksen jäljiltä paketissa, toteutuksesta vastasivat pitkälti perheen miehet. Bloggaus sentään hoituu tässä toipilaana ollessa hittaasti kädettömänäkin :)

Kvinoajauhosta tehty murotaikinapohja toimi aivan erinomaisesti (söimme Pikkukokin kanssa kilpaa taikinaa), samoin raikkaan yksinkertainen sitrustäyte. Päälliseksi pyöräytetty mantelinen ja kookoksinen kvinoacrumble jäi kuitenkin purutuntumaltaan aavistuksen kovaksi. Ehkä suurimoiden kiehautus ennen muruseokseen lisäämistä olisi ratkaisu? Täytyypä testailla!

Sitruunaiset kvinoapalat (24 cm neliövuokaan)
pohja:
300 g kvinoajauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 dl ruskeaa ruokosokeria
170 g voita
2 kananmunaa

täyte:
2 luomusitruunaa
2 kananmunan keltuaista
400 g kondensoitua maitoa

päällinen:
1dl kvinoasuurimoita
50 g voita
1 dl mantelijauhoa
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 dl ruskeaa ruokosokeria

Sekoita kvinoajauhojen joukkoon leivnjauhe ja sokeri ja nypi joukkoon kylmä, kuutioitu voi. Sekoita joukkoon myös kananmunat. Murustele taikina vuoan pohjalle ja paista 175-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan.

Raasta sitruunasta keltainen kuoriosa, purista mehu ja sekoita ne keltuaisten (ylijäämävalkuaisista voi tehdä vaikka marenkeja) kanssa kondensoidun maidon joukkoon. Siirrä täyte odottamaan.

Huuhdo ja valuta kvinoasuurimot siivilässä (nopea kiehautuskin voisi toimia). Sulata voi ja sekoita loput päällisen ainekset voisulan joukkoon. Levitä uunista otetun pohjan päälle ensin sitruunatäyte ja sitten kvinoapäällinen. Paista vuokaa vielä 25 minuutin ajan, jäähdytä ja leikkaa neliöiksi.

2 kommenttia:

  1. Kaikki missä on sitruunaa on hyvää. Minulla onkin kaapissa kvinoajauhoa,joka pitää käyttää pois,joten kiitos ohjeesta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä, sitruunan ystävänä täytteen tuplaaminenkaan ei ole välttämättä huono ajatus :)

      Poista