14. kesäkuuta 2017

Ribsejä Ramsayn tapaan


Tulipa tehtyä ihan törkeän hyviä ribsejä! Onnistumisen ensimmäinen salaisuus on, että jättää Suomessa suositut laihat luukasat (baby back ribs) kauppaan ja ostaa joko spare ribs -nimellä myytäviä, asteen enemmän syömistä sisältäviä ribsejä tai mieluiten kunnolla lihaisaa, luullista grillikylkeä. Toinen avain onnistumiseen on aika - hiljaa hyvää tulee tässäkin lajissa - ja kolmantena tekijänä täydellisessä makuelämyksessä on reilu maustaminen. Viimeiseen nappasimme vinkit netissä suosiota niittäneestä Gordon Ramsayn reseptistä.

Vaatimattomat kolme vuotta to do -listalla maannut, Pastanjauhantaa-blogista alunperin bongattu resepti on peräisin tv-ohjelmasta Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course. Netistä löytyy erilaisia reseptiversioita ja videoita hakusanoilla Gordon Ramsay Sticky Pork Ribs.

Modasin ohjetta parilta kohtaa - besserwisser luulee voivansa parantaa herra Ramsayn reseptiä :) Ribsit saavat parhaan paistopinnan grillaamalla, valkosipuli ja inkivääri taas toimivat syöjän kannalta mukavimmin raastettuna ja samoin sichuaninpippurit jauhettuna. Aikaakin tuli käytettyä Ramsayta kauemmin, jotta lihasta saatiin täydellisen lohkeilevan pehmeää ja kastikkeesta siirappisen tahmeaa. Kuten sanottu, lopputulos oli ihan törrrkeän hyvä - kannattaa siis ehdottomasti ottaa ohje talteen grillikauden käydessä kohta kuumimmillaan!

Lisätäänpäs loppuun pitkästä aikaa viinisuosituskin (helmasyntimme - ruokajuoma unohtuu aina kirjata ylös, ellei sitä hyödynnetä reseptissäkin). Hedelmäisen hapokkaassa, Alsacesta peräisin olevassa Famille Hugelin Classic Gewurztraminer 2012 -valkoviinissä on jäännössokeria 10 grammaa litrassa, mikä sopii rasvaisesta possusta tehtyyn mausteiseen aasialaisruokaan mainiosti.


Ribsejä (noin suurinpiirtein) Gordon Ramsayn tapaan
1 kg luullista grillikylkeä
4 valkosipulinkynttä
5 cm inkivääriä
1 tl oliiviöljyä
1 tl sichuaninpippureita
2 tähtianista
1 tl chilihiutaleita (vahvuuden mukaan)
0,6 dl hunajaa
1,5 dl vaaleaa kiinalaista soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
3 dl shaoxin-viiniä (korvasimme puolikuivalla sherryllä)
4 dl kanalientä
5 kevätsipulia
merisuolaa
mustapippuria

Leikkaa luullinen grillikylki yhden luun sisältäviksi annospaloiksi, suolaa palat kevyesti ja pippuroi ne. Anna ribsien maustua jonkin aikaa viileässä (meillä oli aikaa antaa niiden maustua vuorokauden verran).

Ruskista ribsit kauttaaltaan grillissä tai uunin- ja liedenkestävässö padassa oliiviöljyssä. Siirrä grillatut ribsit pataan.

Raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri hienoksi ja sekoita ribsien joukkoon. Jauha sichuaninpippurit jauheeksi ja lisää pataan tähtianisten, chilihiutaleiden ja hunajan kanssa. Paista ribsejä muutaman minuutin verran niin, että hunaja alkaa karamellisoitua. Lisää joukkoon soijakastike, riisiviinietikka ja shaoxin-viini (tai cherry), kiehauta ja hauduttele pari minuuttia. Kaada joukkoon kanaliemi ja viipaloidut kevätsipulit. Kiehauta, peitä kannella ja siirrä pata sitten 180-asteiseen uuniin.

Anna ribsien hautua pari tuntia, kunnes ne ovat lohkeilevan pehmeitä. Nosta pata takaisin liedelle, siirrä ribsit syrjään odottamaan ja anna liemen kiehua reippaasti, kunnes se on redusoitunut tahmaiseksi kastikkeeksi. Pyöräytä ribsit kastikkeessa ja tarjoile esim. raikkaan salaatin kera. Esimerkiksi grillattu paksoi, thai-basilika, avomaankurkku ja retiisi sopivat ribsien kylkeen mainiosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti